OV-Consumentenplatform hekelt 'busvijandig klimaat'

Er heerst een 'busvijandig klimaat' in de stad Groningen. Dat vindt het OV-Consumentenplatform Groningen. Bussen worden steeds meer uit de stad geweerd.

'Bussen zijn lelijk en vervelend en moeten weg uit de stad.' Volgens voorzitter Sjak Rijploeg van het consumentenplatform denkt het Groninger college zo over busvervoer. Het openbaar vervoer moet volgens het platform steeds vaker plaatsmaken voor de auto en fiets.

'Pesterig karakter'
'We hopen ongelijk te hebben, maar vrezen dat het college onvoldoende beseft hoe essentieel maatregelen in de stad voor het hele ov-systeem zijn en de betekenis die het ov zowel economisch, sociaal en ecologisch heeft.'

Tekenend is volgens Rijploeg dat er soms bij omleidingen geen tijdelijke bushaltes worden ingesteld. Volgens hem heeft het een 'pesterig karakter'.

Zeven veranderingen
Concreet heeft het OV-Consumentenplatform moeite met zeven veranderingen in de stad. Het gaat er onder meer om dat fietsers voorrang krijgen op de fietsoversteek van de Eikenlaan. Dit zou funest zijn voor de doorstroming van busvervoer naar Zernike.

Ook is het platform het er niet mee eens dat de busbaan van en naar Kardinge mogelijk toegankelijk wordt voor auto's.

Hierdoor raakt de busbaan verstopt in de spits en is het net zo snel om met de auto van Kardinge naar de stad te rijden. Minder mensen pakken dan de bus, denkt het platform.

Ook positieve punten
Overigens is het OV-Consumentenplatform niet alleen negatief. Zo laat het zich onder meer positief uit over de verbreding van een aantal straten, een nieuwe bushalte bij het UMCG en de busbaan bij de Peizerweg.
Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws