'Het is een wrang gevoel dat er voor mijn vrijheid gemoord zou zijn'

Niet alleen nabestaanden, ook mensen die gegijzeld werden bij De Punt in 1977 willen duidelijkheid hebben. 'Ik vind het een wrang gevoel dat er voor mijn vrijheid gemoord zou zijn.'

Het zijn de woorden van George Flapper, inzittende van de trein die in 1977 werd gekaapt door negen Molukkers. Zes van hen vonden de dood tijdens een bestorming door mariniers. Ook twee gegijzelden kwamen om.

Opdracht van regering
Eén van de mariniers laat nu - anoniem - via zijn advocaat weten dat er vanuit Den Haag opdracht was gegeven om de kapers te vermoorden.

Tijdens een briefing is 'duidelijk gemaakt dat het de wens van de regering was dat geen enkele kaper het zou overleven', vertelt de advocaat van de marinier.

Vermoedens
Flapper heeft, evenals de nabestaanden van de kapers, altijd vermoed dat er meer aan de hand was. Maar hard bewijs ontbreekt tot nu toe.

Toch weet hij niet of de verklaring van deze marinier oprecht is. 'Ik vind het moeilijk te zeggen. Enkele jaren geleden is er ook al een marinier geweest die met een verklaring kwam. Dat bleek toen niet te kloppen.'

Proces
Daar komt nog bij dat op 4 november een rechtszaak begint tegen de Nederlandse staat. Het proces is aangespannen door nabestaanden van twee van de kapers. Zij zijn het niet eens met de uitkomsten van een onderzoek door de staat.

Uit onderzoek van de overheid zou zijn gebleken dat het geweld niet onrechtmatig en buitenproportioneel was geweest. Volgens toenmalig minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) waren er geen kapers opzettelijk doodgeschoten.

Openlijk spreken
Niet alleen de nabestaanden, ook Flapper bestrijdt dit. 'Er is meer in die trein gebeurd dan in het rapport uit 2014 staat. Daar ben ik van overtuigd.'

Zijn hoop is dat de mariniers die bij de bestorming betrokken waren 'de groepsdruk weerstaan en openlijk zullen spreken over de gebeurtenissen'.

Lees ook:
- Marinier: 'Gijzelnemers mochten bestorming De Punt niet overleven'
- Nabestaanden treinkapers dagen Staat in november voor de rechter
- Nabestaanden kapers De Punt willen erkenning van feiten
Meer over dit onderwerp:
DE PUNT
Deel dit artikel:

Recent nieuws