Witwasser zette auto's op naam schoonmoeder; 20 maanden cel

Een 29-jarige Stadjer moet twintig maanden naar de gevangenis omdat hij vier jaar lang auto's en geldbedragen witwaste. Ook was hij gepakt met dertig bolletjes cocaïne en heroïne op zak.


De man werd ook verdacht van drugshandel, maar daarvan is hij vrijgesproken. De bewijzen bestonden uit verklaringen van buren en uit gegevens waaruit bleek dat hij tijdens autoritten telkens heel korte stops maakte. 

Taxichauffeur
Volgens de man maakte hij de ritjes als snorder, een illegale taxichauffeur, en had het niets met drugshandel te maken. De bolletjes in zijn zak waren voor eigen gebruik op een feestje.

De rechtbank vond dat er sterke aanwijzingen waren, maar te weinig direct bewijs. 'Er zijn geen verklaringen van afnemers van de drugs of ondubbelzinnige telefoontaps die op dealen wijzen', zei de rechter.

De straf viel daarom ook lager uit dan de twee jaar cel die de officier van justitie eiste.

Schoonmoeder
Voor drugsbezit en witwassen was wel genoeg bewijs. De Stadjer maakte zich onzichtbaar voor de fiscus door gekochte auto's op naam van zijn schoonmoeder te zetten en geld van verkochte auto's op haar spaarrekening te parkeren. 

Illegale inkomsten
De man had zo'n 176.000 euro aan onverklaarbare inkomsten vergaard. Het Openbaar Ministerie gaat op een latere zitting dat vermeende criminele geld terugeisen. De man heeft al 4,5 maand van zijn celstraf in voorarrest uitgezeten.

Lees ook:
- OM eist twee jaar cel tegen Groningse 'autoverhuurder'
Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws