Waarom negen Chinese topvrouwen vallen voor Groningen

Elf noordelijke zakenvrouwen brachten vorig jaar een bezoek aan de Chinese miljoenenstad Chongqing. Deze week brengen negen Chinese topvrouwen een tegenbezoek aan Groningen. Met alle egards zijn ze ontvangen. 'Totaal overdonderd' zijn ze.
Door Loek Mulder
Nu de Chinese banken en de grote (staats)bedrijven hun plek in de westerse economieën hebben ingenomen, wagen ook mkb- en familiebedrijven de gedurfde stap over de Chinese grens.

De groep Chinese vrouwelijke ondernemers die Groningen bezoekt, behoort ook tot deze pioniers. 'Deze dames willen Nederland ruiken en proeven', zegt Marion Tjin-Tham-Sjin van Splendid China.

Superschone lucht
Samen met Xandra Groenewold van mediabedrijf Pro-Time en Haskia Kramer van reisbureau Internoord is Tjin-Tham-Sjin een van de organisatoren van het bezoek. 'We zitten nu in de fase van relaties opbouwen en vriendschappen sluiten. Zaken doen met China valt en staat met het hebben van de juiste relaties. Dit is het begin ervan', aldus Tjin-Tham-Sjin die half in Appingedam en half in Shanghai woont en Chinese en Nederlandse ondernemers in beide landen op weg helpt. 'We willen ze laten zien hoe wij het hier doen.'

Het effect ervan blijft niet uit. 'Totaal overdonderd', zijn ze na anderhalve dag Groningen, zo maakt een van de Chinese vrouwen via de tolk duidelijk. Ze vinden de rust in de stad zoveel anders dan ze zijn gewend en de gastvrijheid verrast ze. Waar ze helemaal weg van zijn is de lucht, die naar hun maatstaven superschoon is. 'Het is een complete cultuurshock voor ze', verklaart Tjin-Tham-Sjin. 'Alles is anders voor ze. Vergeet niet dat de meesten van hen nooit eerder uit China zijn weggeweest.'

Zomerkampen
Al zal het niet direct handel opleveren, de verkenningsvisite mag zeker geen vrijblijvend uitje zijn als het aan de gastvrouwen ligt. Het bezoek is in elk geval een stimulans voor de ambities van de Chinese zakenvrouwen. 'Ik zie business opportunities', laat Gen Wan van Kids Care vastberaden weten. 'Kinderopvang is hier heel anders geregeld, we willen de aanpak en ideeën van hier meenemen naar China.'

Ook heeft Gen Wan een reisprogramma in gedachten voor Chinese jongeren, speciaal gericht op het onder aandacht brengen van de Groningse universiteit. 'En ik zie mogelijkheden om hier zomerkampen te organiseren voor de Chinese jongeren. Die kunnen hier leren paardrijden, voetballen of in musicals spelen.' Een gat in de markt volgens Gen Wan, die voorheen als stewardess bij de KLM werkte, want reisbureaus in China organiseren nauwelijks speciaal iets voor jongeren.

Topfuncties
Het zakengezelschap is van de Female Entrepreneurs Federation of Chongqin, een vereniging met zo'n 1500 leden. Dat grote aantal leden is niet zo vreemd, zegt Tjin-Tham-Sjin, want in China is 51 procent van alle topfuncties bezet door een vrouw. 'Nummer één in de wereld. Kunnen we hier nog wat van leren, wij bungelen in de ranglijst ergens onderaan.'

De vrouwen komen uit allerlei bedrijfstakken; er is een eigenaar van een liftenfabriek bij, een directeur van een verpakkingsonderneming, een vrouw bezit een investeringsgroep, er is een directeur van een centrum voor onderzoek naar citrusvruchten en één van de vrouwen heeft een productiebedrijf voor medische apparaten. Dat ze hier zijn mag volgens mede-organisator Xandra Groenewold toch wel speciaal heten, want het is de eerste zakelijke reis die Chinese vrouwen ondernemen zonder dat de overheid zich ermee heeft bemoeit.

Paradepaardjes
Samen met de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland NOM en de gemeente Groningen is een programma voor het gezelschap samengesteld met daarin bezoeken aan noordelijke paradepaardjes op het gebied van energie, offshore wind en supersnel 5G-internet.

Plus een portie cultuur en landschap met een bezoek aan het Groninger Museum, ze gaan naar kunstenaar Marthe Röling en er is een boottocht naar Schiermonnikoog.

Inspireren
De rondleiding maandag in het UMCG en het bezoek aan het noordelijke gezond-ouder-worden-instituten HANNN (Healthy Ageing Network North Netherlands) en Eriba, oogstte bewondering. De vrouwen werd een beeld geschetst van het onderzoek dat hier wordt gedaan naar veroudering.

Su Qinghua, producent van medische apparaten, laat weten flink onder de indruk te zijn. 'De professionaliteit van de ondernemers en de onderzoekers waarmee we kennis hebben gemaakt is enorm.'

Een zakenpartner om mee samen te werken heeft Su Qinghua nog niet ontdekt. Ze zit in een nogal specifiek werkveld, maar, zegt ze: 'De kennis die ik heb opgedaan neem ik mee naar huis om met collega-ondernemers in mijn netwerk te delen en hen te inspireren zodat ze een actieve rol kunnen spelen in de samenwerking met Nederland.'

Jasmijnthee
Terwijl de tolk zich de blaren op de tong praat om het verhaal over gezond ouder worden in het Chinees om te zetten, dommelt een van de dames stiekem even weg. Het broeierige zaaltje in het UMCG, de jetlag en het boordevolle programma eisen hun tol. Daar helpt de jasmijnthee die ze de hele dag in een roze thermoskan aan een hengsel met zich meedraagt ook niet aan mee.

Een eerder verhaal over het bezoek van de Chinese zakenvrouwen is hier te vinden.

NoordZaken schreef kortgeleden ook over zakendoen met China.
Hier deel I
Deel II
En deel III
Meer over dit onderwerp:
Ondernemers economie GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws