'RUG gaat niet goed om met promovendi'

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gaat te los om met de belangen van promovendi. Dat zegt het Promovendi Netwerk Nederland (PNN).
Op dit moment loopt een proef waarbij promovendi de status krijgen van student, terwijl het eigenlijk medewerkers zijn die meer rechten hebben dan studenten.

Vooruitdenken
Omdat het een proef is, mogen promovendi tot 2018 als student aan het werk worden gezet. De universiteit zou al veel verder vooruitdenken, vindt het PNN. Ook zou de RUG geen rekening houden met het staken van de proef en de rechten van de promovendi daarna.

PNN baseert zich onder meer op stukken die het heeft gekregen met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

'Geen loon naar werk'
PNN-voorzitter Rolf van Wegberg is 'verbijsterd' door de gang van zaken: 'Enerzijds plaatst de RUG paginagrote advertenties van haar kersverse Nobelprijswinnaar. Een winnaar die zelf elke gelegenheid gebruikt om zijn promovendi naast hem op het podium te zetten. Anderzijds is de RUG te beroerd promovendi loon naar werken te geven.'

'Verdomd netjes geregeld'
Decaan Lou de Leij is zeer onaangenaam verrast door de kritiek, want de universiteit heeft het volgens hem allemaal 'verdomd netjes' willen doen. 'De RUG heeft bij het ministerie van Onderwijs een voorstel ingediend dat vooraf is besproken met en unaniem is goedgekeurd door de universiteitsraad. Alle faculteitsraden zijn over het voorstel geïnformeerd', zegt De Leij tegen het ANP.

Geen cao
Het gaat volgens hem ook maar om een kleine groep van de promovendi, die overigens wel dezelfde sociale zekerheden houden, maar niet onder een cao vallen. De universiteit komt gewoon ook al haar verplichtingen na, aldus De Leij. De beschuldigingen zouden onterecht zijn en gebaseerd zijn op eigen interpretaties.

De universiteit heeft de PNN ook tevergeefs verzocht te komen praten, zegt de decaan.
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws