Wordt oude kaart van Semslinie Stuk van het jaar?

Het Drents Archief stuurt een kaart uit 1764 van de Semslinie in voor de verkiezing van 'Stuk van het jaar'. De Semslinie, de grens tussen de provincie Groningen en Drenthe, is de oudste lijnrechte grens ter wereld.

In totaal dingen 48 archiefstukken mee naar de titel. Alle archiefinstellingen in Nederland hebben een mooi, ontroerend of bijzonder archiefstuk aangemeld voor deze wedstrijd, meldt RTV Drenthe.

Conflict verergert
De kaart van de Semslinie moest een eind maken aan jarenlange conflicten over de grens, maar verergerde de situatie juist. 'Er waren allerlei schermutselingen, zoals boeren die grenspaaltjes verwijderden', zegt Egbert Brink, conservator van de kaartencollectie.

Groningen kon niet accepteren dat het Klooster Ter Apel op Drents grondgebied kwam te liggen. Uiteindelijk stelde koning Willem I in 1817 een convenant op voor de aanleg en het gebruik van het Stadskanaal voor de 'definitieve afdoening inzake de geschillen der territoriale limiet'.

De Semslinie werd slechts voor een gedeelte als provinciegrens erkend en het Klooster Ter Apel kwam binnen de provincie Groningen te liggen.

Gesplitst huis
De Semslinie is na honderden jaren nog steeds voelbaar voor Bas Schrage uit Zuidlaarderveen. Zijn voorhuis ligt in de provincie Drenthe en het achterhuis in Groningen. 'Wat ik daarvan merk is dat ik ieder jaar twee verschillende belastingaanslagen krijg', zegt Schrage.

Stemmen
De winnaar van de verkiezing van het 'Stuk van het jaar' wordt bepaald door publieksstemmen. Er kan tot 27 oktober gestemd worden via de website van Stuk van het jaar. Tijdens de Nacht van de Geschiedenis op 29 oktober wordt de winnaar bekendgemaakt.
Meer over dit onderwerp:
STADSKANAAL
Deel dit artikel:

Recent nieuws