Beter Weters Sport: Vernieuwing in het voetbal?

Deze week voetballen in Groningen Groen Geel en Knickerbockers tegen elkaar, waarbij nieuwe regels uitgetest worden. Zoals onbeperkt wisselen en geen buitenspel in het strafschopgebied. Terug op de keeper mag niet meer. Wordt voetbal daar leuker van of niet, Beter weters? En moet er meer veranderen?

Dit zijn de nieuwe experimentele regels uitgelicht. Wat vinden de Beter Weters ervan?

Dringend nodig
Hè hè, wordt tijd ook. Een jaar of twintig geleden wilden wij van het Nieuwsblad van het Noorden ook al eens zo'n wedstrijd, maar dat werd door de KNVB op last van hogerhand (de FIFA) verboden op straffe van schorsingen voor participerende clubs en scheidsrechter. De voetballerij is dringend toe aan hervorming van een aantal zeer gedateerde spelregels. Wel had ik voor enkele andere experimenten gekozen.

Benieuwd naar effecten
Je kunt zien dat prof. Sierksma geen echte voetbalman is. Hij maakt bijvoorbeeld de buitenspelregel alleen maar gecompliceerder. Interessanter zou zijn helemaal geen buitenspel. Verder zou ik een intrap verkiezen boven en inrol. En ik mis ook de zuivere speeltijd. Dat is ook een bron van ergernis. Maar het intitiatief juich ik van harte toe en ben ook zeer benieuwd naar de effecten.

Dick Heuvelman is de nestor van de Groningse sportjournalistiek. Hij werkte voor Radio Noord en schreef jarenlang colums en nieuwsverhalen voor het Dagblad van het Noorden. Meer...

Waarom veranderen?
De regels die al honderd jaar gehanteerd worden zijn dus op dit moment uit de tijd. De stadions zitten al jaren vol in Europa. En dan komen er opeens vaak onbekende nerds die het wiel opnieuw gaan uitvinden. Ik moet er altijd om lachen. “Je moet met je tijd meegaan John verandering van regels is goed voor de ontwikkeling” hoor je dan. Welke ontwikkeling? Wat goed is moet je dat veranderen?

Ga lekker FIFA spelen
Het zijn dezelfde mensen die hard roepen dat wij in een tupperwarebak met bandenkorrels moeten voetballen. Het opgeheven vingertje naar miljoenen supporters die er helemaal niet op wachten. Vragen wij daarom? Wie ben jij dan. Zorg er maar voor dat de marktwerking veel minder invloed heeft op het hedendaagse voetbal. Ga anders lekker FIFA 2017 spelen.

John Schurer bezoekt sinds 1959 wedstrijden van FC Groningen en is sinds 2010 voorzitter van de supportersvereniging van de club. Meer...

In de prullebak
Moeten de voetbalregels aangepast worden? Zeker als er geen technische hulpmiddelen komen is dat een goed plan. Scheids en grensrechter kunnen buitenspel slecht beoordelen, dus afschaffen. Gevecht om de bal, wel of geen overtreding? De sliding wordt verboden en er zijn geen luchtduels. Koppen levert sowieso hersenletsel op, dus acuut in de prullenbak.

Toch maar techniek?
Om het achterlijke rondspelen van de bal tegen te gaan mag men niet meer terugspelen op eigen helft. De ingooi wordt nu tergend slecht uitgevoerd, vervangen door een selfie: gooi naar jezelf. Kan nooit fout gaan. Blessure behandeling als in Aussie-rules football: het spel gaat gewoon door als de verzorgers in het veld zijn. Toch maar techniek doen?

Anjo Mekel is sinds 2012 assistent-coach bij de Groningse basketbaltrots Donar. Hij won met de club in 2014 zowel de landstitel als de beker. Meer...

Te gek! Korfbaluitslagen!
De nieuwe regels zijn zeer pro voetbal en ze zullen het kijkplezier enorm verhogen. Het spel zal aanvallender, technischer, dynamischer en sneller worden. Het adagium van Cruijff “om te winnen moet je meer doelpunten maken dan de tegenstander” zal noodzakelijkerwijs in de praktijk moeten worden gebracht. Te gek!Korfbaluitslagen! Manman, wat ben ik voor!

Opnieuw beginnen
Omdat de oude oerconservatieve krachten en bonden dit zullen tegenhouden moeten er alvast alternatieve bonden worden opgericht. Zonder het grote geld en corruptie. We beginnen opnieuw. De FC is ook voor en anticipeert reeds op een overstap naar de nieuwe competitie. Dit verklaart de huidige stand natuurlijk.

Peter Barla speelde twaalf jaar in de volleybal eredivisie voor Abiant Lycurgus en was jarenlang aanvoerder. Nu is hij apotheker. Meer...

Afgehakt hoofd
Het allereerste bewijs van voetbal dateert van ruim 200 voor Christus. Chinese militairen speelden 'Cuju'. Sindsdien is het voetbal enorm veranderd. Halverwege deze evolutie werd het spel in sommige delen van de wereld zelfs verboden. Verhalen gaan dat er soms met een afgehakt hoofd werd gevoetbald en daarnaast was bijten, knijpen en slaan ook niet ongebruikelijk.

Echt gras
Elke sport hoort te veranderen en zich aan te passen aan haar tijd. Vooral nu er op technologisch vlak zoveel mogelijk is. Ik juich elk experiment toe. Van videoref tot doorwisselen. Van tijdstraf tot het afschaffen van buitenspel. Zolang er maar twee ploegen van elf spelers op een echt grasveld tegenover elkaar staan.

Elwin Baas is sportverslaggever en commentator bij RTV Noord. Hij volgt FC Groningen op de voet en kent alle ins en outs. Meer...

Oogkleppen
Voor de ontwikkeling van een sport zijn experimenten cruciaal. Binnen het korfbal experimenteren we altijd tijdens het Challenge toernooi tussen Kerst en Oud & Nieuw. Daar wordt weloverwogen een keuze gemaakt in spelregelexperimenten. Nooit meer dan drie, anders wordt het te complex. Donderdag verwacht ik met zes veranderingen complete chaos. Het initiatief is desondanks fantastisch. De voetbalwereld heeft oogkleppen op en die gaan donderdag af.

Zonnesteek
Exponent van het Oude Voetbal is Bert van Marwijk. Wat een conservatief mannetje is dat. Het schijnt dat Bertje de lederen bal met veter terug wil in het voetbal en het kiesrecht voor vrouwen wil afschaffen. Bertje heeft niet alleen een zak met geld opgehaald daar in die zandbak. Ook een zonnesteek. GG en TKB heel veel succes. Na afloop graag experiment met gemengd douchen. Met de scheidsrechters.

Kees Vlietstra is korfbalcoach. Onder zijn leiding is Jong Oranje het sterkste team ter wereld geworden. Daarnaast is hij sportconsulent. Meer
Meer over dit onderwerp:
sport beterweters beterweterssport
Deel dit artikel:

Recent nieuws