Mischa's Mediawereld: Herfstrapport: u heeft ons een cijfer gegeven

Wij zijn van oudsher een omroep die er toe doet in Groningen. En dus vindt iedereen wel iets van onze prestaties. Gelukkig maar. De programma's, de artikelen, de keuzes. Overal in Groningen wordt “Noord” besproken. Positief, negatief, neutraal. Het is maar net wie er aan het woord is.

In dit digitale tijdperk bestaat het gevaar dat je de mening van de hardste roepers serieuzer neemt dan die van de zwijgenden. Er zijn nogal activistische types die een mening keer op keer herhalen of een besluit willen afdwingen en dat overal op internet rondtoeteren. Dat kan best indrukwekkend zijn, maar ook zeer misleidend.

Daarom doen wij, net als andere omroepen, onderzoek. We vragen u, de Groningers, wat u van ons vindt. Waar u naar kijkt en luistert, of dat aan verandering onderhevig is en hoe u onze programma's en artikelen waardeert.

Daarvoor gebruiken we verschillende onderzoeken. We draaien mee in het dagelijkse onderzoek van de landelijke omroepen. Dat is door het lage aantal deelnemers in Groningen niet heel erg betrouwbaar.

Met alle regionale omroepen laten we marktonderzoeker Motivaction twee keer per jaar een rapport uitbrengen over de ontwikkelingen. En samen met RTV Drenthe en Omrop Fryslân hebben we onderzoeksbureau Kien opdracht gegeven vier keer per jaar onze prestaties te meten.

Vanwege de bezuinigingen zal het aantal onderzoeken volgend jaar behoorlijk worden beperkt. En dat is best jammer. Want het geeft een goed beeld.

Het Kien-onderzoek is voor ons zeer waardevol. Omdat een kleine duizend ondervraagden zijn mening geeft over alles wat we doen. De uitkomsten zijn vast niet herkenbaar voor degenen die ons maar helemaal niets vinden of de fans die alles met een 10 beoordelen. Het gaat hier om de grote gemene deler. Met al zijn beperkingen toch belangrijk.

Slaan we de septembermeting er op na, dan blijkt dat vijf procent van de Groningers RTV Noord in zijn totaliteit beoordeelt met een 5 of lager. Tien procent geeft ons een 9 of hoger. De grootste groep, 63 procent, vindt dat we een 7 of 8 verdienen. Gemiddelde: een 7,3.

Dagelijks kijkt 26 procent van u naar TV Noord. Dat cijfer is al vrij lang stabiel. Het week- en het maandbereik dalen lichtjes maar niet significant. De populairste kijkdag is de dinsdag, de minst populaire de zaterdag. Driekwart van de Groningers kijkt in meer of mindere mate naar TV Noord.

Met Radio Noord bereiken we elke maand 38 procent van de bevolking in onze provincie. Ook een stabiel cijfer. In het noorden van de provincie is het bereik hoger (45 procent) dan in bijvoorbeeld de Stad (34 procent). De veruit best beluisterde radioprogramma's zijn Vroeg op Noord, De Centrale en Op Noord. De doordeweekse programma's tot 18.00 uur dus.

Het zondagprogramma Goud Op Noord krijgt met een 8,5 het hoogste rapportcijfer, gevolgd door Noordmannen (7,9), Café Martini en de live verslagen van FC Groningen (beide 7,8).

Verder zien we dat het gebruik van Facebook en de app voor mobiel en tablet nog steeds stijgt. Het is een enorme brij van cijfers, waar ik voor u een kleine selectie uit heb gemaakt.

RTV Noord scoort al decennia erg hoog op de ranglijst van regionale omroepen. En dat is nog steeds zo. Daar zijn we trots op.

Het gemiddelde voor onze omroep als geheel is dus een 7,3. De boze afhakers en de eeuwig trouwe fans meegerekend. Best goed. Maar het is ook wel eens een 7,5 geweest.

Werk aan de winkel.

Mischa van den Berg
Hoofdredacteur RTV Noord.


In Mischa's Mediawereld schrijft hoofdredacteur Mischa van den Berg over onze omroep, journalistiek en aanverwante mediazaken. Volg Mischa op Twitter
Meer over dit onderwerp:
opinie GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws