350.000 Pekelder bakstenen voor nieuw Ommelander Ziekenhuis

Drie-honderd-en-vijftig-duizend. Zo veel bakstenen zijn er nodig om de gevel van het nieuwe ziekenhuis bij Scheemda te bekleden. En die stenen komen niet van ver.

Het Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG) heeft de opdracht gegund aan de steenfabriek in Oude Pekela. Die heeft een kleine week werk van de opdracht. Dat klinkt niet veel, maar dat is het volgens directeur Marten Strating wel.

Vier jaar lobbyen
'Als je verhoudingsgewijs ziet wat er op de markt speelt, dan zijn dit wel grote klussen voor ons', zegt hij. 'We zijn hier ook al vier jaar voor aan het lobbyen geweest.'

Puzzel
In totaal levert de steenfabriek negen verschillende soorten stenen aan de aannemer. In Oude Pekela produceren ze namelijk drie verschillende maten in ook nog eens drie verschillende kleuren. De metselaar mag die puzzel invullen.

'Daar wens ik hem heel veel succes mee', lacht Strating. Die wel overtuigd is dat het er goed uit gaat zien. 'Over een paar weken zullen we het eindresultaat zien.'

Werk in de regio
Het OZG probeert naar eigen zeggen het werk, waar mogelijk, in de regio te laten doen. Simone Blaauboer: 'Vooral omdat je daarmee werkgelegenheid creëert, maar ook omdat we ons verbonden voelen met de regio. En waarom zou je het de regionale bedrijven niet laten doen? Dat zijn ook goede bedrijven.'

Naast de stenen, wordt ook het metselwerk en het schilderswerk binnen in het nieuwe ziekenhuis door regionale bedrijven gedaan.

Weg naar boven
Voor Strating is de opdracht van het OZG in ieder geval een welkome. Sinds de crisis in de bouw ging het minder goed met het familiebedrijf. 'De bouw heeft een behoorlijke tik gehad', zegt Marten Strating.

'Niet alleen bij ons, maar ook bij andere toeleveranciers en aannemers is iedereen er op achteruit gegaan. Maar ik heb het idee dat iedereen de weg naar boven nu aan het inzetten is.'

Bijna allemaal gebakken
De 350.000 stenen voor het nieuwe OZG zijn inmiddels bijna allemaal gebakken. De komende weken worden die naar de bouwlocatie gereden.

'Ik hoop over een tijdje, als ik van Groningen naar Winschoten rijd, ik naar rechts kan kijken en ik iets moois zie bij Scheemda', besluit Strating.

Lees ook Rondkijken op bouwlocatie nieuwe ziekenhuis OZG
Meer over dit onderwerp:
OUDE PEKELA
Deel dit artikel:

Recent nieuws