PvdA pleit in verkiezingsprogramma voor 'aardgasfonds'

Eenderde van de opbrengst van de gaswinning moet naar een speciaal fonds voor versterking van de sociaal-economische structuur van de regio Groningen.
Dat is één van de opmerkelijke voorstellen in het nieuwe verkiezingsprogramma van de PvdA. De partij stelt vast dat de verhouding tussen lusten en lasten van de gaswinning is ontspoord in de afgelopen decennia.

Miljarden

Volgens het Groningse PvdA-Kamerlid Henk Nijboer moet het fonds met honderden miljoenen euro's per jaar worden gevuld. De regeling krijgt een looptijd van zeker tien jaar, waardoor het in totaal om miljarden gaat.

Zelf keuzes maken

Met dit geld moet de economie in vooral het aardbevingsgebied worden versterkt en de leefbaarheid moet daar worden vergroot. Nijboer: 'Het gaat om het bieden van perpectief. Er is ellende genoeg. Er moet worden geïnvesteerd om het leefbaar te houden'.
Bij de projecten die uit het fonds worden betaald, moet Groningen zelf keuzes kunnen maken. 'Het moet vooral niet door Den Haag worden opgelegd. Er zijn hier ideeën genoeg', aldus het PvdA-Kamerlid.

Voorop lopen

Nijboer erkent dat de partij niet altijd wordt gezien als dé verdediger van de belangen van de bewoners van het aardbevingsgebied. 'De PvdA is in de afgelopen jaren, soms ook terecht, verweten dat we wat achteraan liepen bij de aardbevingsdiscussie. Nu willen we echt voorop lopen.' Maar een goedmakertje wil hij het niet noemen: 'We denken dat het echt nodig is'.

Schade-afhandeling weg bij NAM

De PvdA neemt in het verkiezingsprogramma ook op dat de schade-afhandeling bij de NAM moet worden weggehaald en onder publieke verantwoordelijkheid moet plaatsvinden. 'Schade moet ruimhartig worden vergoed en huizen, scholen en monumenten moeten preventief worden versterkt.'

Minder gasexport

Ook moet de veiligheid in het gebied worden vergroot door de gaswinning zo snel mogelijk én zo ver mogelijk terug te dringen. Onder meer door de afbouw van de gasexport. Op de gaswinning moet onafhankelijk toezicht komen, zo staat in het PvdA-verkiezingsprogramma.

'Nu de rest nog'

Nijboer realiseert zich dat het investeringsfonds nog slechts een onderdeel van een verkiezingsprogramma is. Andere partijen moeten er ook wat in zien. Maar hij is optimistisch: 'Ik denk dat veel politieke partijen met ons mee willen doen. Ik verwacht brede steun in de Tweede Kamer. Maar het staat nog niet in de verkiezingsprogramma's van andere partijen. Dus wij zullen ons best daarvoor moeten doen'.