Experiment: Noordelijke scholieren speuren naar cybercriminelen

De NHL Hogeschool in Leeuwarden en de Politieacademie zijn op zoek naar 25 jongeren in Groningen, Friesland en Drenthe die de politie gaan helpen bij het opsporen van internetcriminelen. Dat meldt Dagblad van het Noorden

Het gaat om een experiment van het lectoraat Cybersafety van de NHL. Ook studenten van de Universiteit van Amsterdam doen er aan mee.

Privacy
Bij hun speurtocht naar online-criminelen krijgen de studenten als 'vrijwillige politieagenten' inzicht in politiedossiers. Onderzoeker Joyce Kerstens erkent dat er haken en ogen aan het experiment zitten in verband met privacygegevens.

'Het is daarom belangrijk dat de politie met gerichte, afgebakende opdrachten komt, zoals bijvoorbeeld het opsporen van helíng via internet', zegt ze in de krant. De politie Noord-Nederland benadrukt dat het om een experiment gaat en de landelijke korpsleiding heeft inmiddels groen licht gegeven.

Hackatons
De NHL gaat de komende maanden langs midddelbare scholen in de drie Noordelijke provincies om whizzkids van 16 en 17 jaar te werven. De jongeren moeten belangstelling hebben voor veiligheid op internet.

Wie mee wil doen aan het experiment, wordt uitgenodigd voor een hackaton, een opdracht in de vorm van een hackwedstrijd.
Meer over dit onderwerp:
Groningen
Deel dit artikel:

Recent nieuws