Schuldig aan stalking, maar geen straf

Al bijna vier jaar lang worden rechtbankverslaggever Karin Rixt Smalbil uit Groningen en voormalig journalist van de Ommelander Courant Nanko Kiel gestalkt. Een vrouw uit Zeeland stuurt ze bedreigingen en maakt ze zwart op social media.

De vrouw, die in een inrichting zit, is volgens de rechter schuldig maar krijgt vanwege haar situatie geen straf. Ze zou ontoerekeningsvatbaar zijn.

Contact over rechtszaak
De vrouw nam enkele jaren geleden contact op met Kiel en Smalbil over een rechtszaak die toen speelde. 'Ze wilde wat documenten sturen. Dat was prima. Maar de informatie werd steeds vreemder.'

Kiel en Smalbil verbraken het contact met de vrouw, maar die nam daar geen genoegen mee.

Schuldig aan MH17
De vrouw begon mailtjes te sturen. Ook uitte ze bedreigingen. 'Ze wist ons wel te vinden schreef ze', zegt Kiel.

Ook zouden Kiel en Smalbil schuldig zijn aan mishandeling en moord. 'Zelfs het neerhalen van MH17 was volgens haar onze schuld. Het is echt koekoek', aldus Kiel.

Civiele procedure
Omdat de privélevens van de journalisten leden onder de aantijgingen, besloot het duo aangifte te doen. Maar tot op heden weigert de rechtbank de vrouw te vervolgen. Omdat ze ontoerekeningsvatbaar is.

De vrouw zit in een inrichting. De rechter zegde onlangs toe wel te kijken of het internetgebruik van de vrouw aangepakt kan worden, maar daar hebben Kiel en Smalbil tot op heden niets van gemerkt. 'Ze blijft ons lastigvallen.'

Mocht de rechtbank blijven weigeren in te grijpen, overwegen de twee een civiele procedure aan te spannen.
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws