Museum Bellingwolde erft schilderij van Ploeglid Johan Dijkstra

Johan Dijkstra, Zicht op de Magnuskerk te Bellingwolde 1947
Johan Dijkstra, Zicht op de Magnuskerk te Bellingwolde 1947 © Museum Oude Wolden
Museum De Olde Wolden in Bellingwolde krijgt uit een erfenis een schilderij van Ploegschilder Johan Dijkstra, getiteld 'Zicht op de Magnuskerk in Bellingwolde'.
Het museum kreeg eind september een aantal bijzondere objecten, waaronder het schilderij van Johan Dijkstra uit 1947. Dijkstra was een van de oprichters van de Groninger Kunstkring De Ploeg.

Nutsspaarbank

Dijkstra maakte het schilderij destijds in opdracht van het bestuur van de Nutsspaarbank in Bellingwolde. Het bestuur schonk het schilderij aan J.G. Rookmaker, die vijftig jaar lid was geweest van het bestuur. Het zicht op de Magnuskerk was het uitzicht dat het bankbestuur had tijdens zijn vergaderingen in het voormalige hotel Reiderland aan de Hoofdweg.
Op het schilderij zijn ook nog de tramrails te zien van de Stoomtramwegmaatschappij Oostelijk Groningen, die in 1947 opgeheven werd.

Duizend Dingen

De kleindochter van Rookmaker, mevrouw T. Rookmaker, heeft het schilderij nagelaten aan het Museum de Olde Wolden, samen met nog een schilderij en een kaart van Groninger Borgen.
Het schilderij zal te zien zijn op de tentoonstelling Duizend Dingen, die op zondag 6 november van start gaat.