Instellingen

Raad van State haalt plan voor studentenflats onderuit

© Google Street View
De Raad van State heeft voorlopig een streep gezet door de bouw van twee studentenflats op de Woldring-locatie aan de Friesestraatweg bij het Reitdiep.
Volgens de voorzieningenrechter van de Raad van State heeft de gemeente Groningen de behoefte van jongeren aan 435 kwalitatief hoogwaardige wooneenheden niet onderbouwd.

Adder onder het gras

Het bestemmingsplan waarin de flats zijn opgenomen, werd woensdag geschorst op aandringen van bewoners en omwonenden van de Marquantflat aan de overkant van het kanaal.
In het bestemmingsplan zit ook een adder onder het gras, constateert de Raad van State. Er kunnen zelfs meer dan 435 woningen komen.
Tijdens de rechtszitting eerder deze maand in Den Haag verzekerde de gemeente Groningen dat het aantal woningen niet meer kan worden dan 435. Bij meer wooneenheden is er te weinig ruimte voor het parkeren van auto's en kan niet aan de parkeernorm worden voldaan.

Ondergrondse parkeergarage

De Raad van State wijst erop dat het bestemmingsplan ook een ondergrondse parkeergarage toelaat. Dan komt er op het terrein ruimte voor veel meer dan 435 wooneenheden. Bovendien kan de gemeente de parkeernorm voor wooneenheden naar beneden bijstellen, waardoor het aantal woningen ook kan worden vergroot.
Projectontwikkelaar Woldring United had over twee weken de omgevingsvergunning willen aanvragen voor het complex.

Bodemprocedure

Over een aantal maanden dient bij de Raad van State de bodemprocedure tegen het bestemmingsplan. 'Telkens komt de gemeente met een nieuw bestemmingsplan', zegt woordvoerster Elske de Boer van de omwonenden. Zo komt er volgens haar niets terecht van de integrale aanpak, die de gemeente heeft beloofd voor de zone aan het Rietdiep.
De Boer wijst daarbij op de ACM-locatie naast het terrein van Woldring. Geveke mag daar van de gemeente een toren neerzetten van 72 meter hoog. De flats van Woldring worden 42 en 50 meter hoog. Vooral voor de bewoners van de Marquantflat heeft dat gevolgen voor hun uitzicht.

'Studentenkamer is ouderwets'

Vertegenwoordigers van de gemeenteraad repten in Den Haag niet over een integrale visie voor de Reitdiepzone. Wel benadrukte de gemeente de grote behoefte onder studenten en jongeren aan zelfstandige woonruimte. De aloude studentenkamer in een woonwijk heeft afgedaan, legde de gemeente uit aan staatsraad Niels Koeman. Die beslist binnen twee weken of het bestemmingsplan Friesestraatweg 145 geldig wordt.