Boer uit Niezijl dreigt zijn laarzen op te sturen naar Den Haag

De 23-jarige melkveehouder Mark Groenveld uit Niezijl is samen met dertien collega's een online 'laarzenactie' begonnen. De boeren eisen van staatssecretaris Martijn van Dam dat hij zo snel mogelijk een oplossing bedenkt voor de dreigende mestcrisis.

De melkveehouders roepen collega's op om filmpjes te plaatsen op Twitter en andere sociale media met #laarzenactie. Ze geven Van Dam twee weken de tijd om met een voorstel te komen. Gebeurt dat niet, dan sturen ze massaal hun laarzen naar hem op.Mestregels
Groenveld heeft een droom: het melkveebedrijf van zijn ouders overnemen. Maar inmiddels heeft de twijfel toegeslagen. Sinds de afschaffing van het melkquotum mogen boeren een onbeperkt aantal koeien hebben. Maar dat heeft wel als gevolg dat er meer mest komt én meer fosfaatuitstoot.

De EU legde vorig jaar die uitstoot aan banden. De kans bestaat dat de boeren over twee jaar met nog strengere mestregels te maken krijgen en dat zou de doodsteek betekenen voor het bedrijf van de ouders van Groenveld. De jonge boer legt de schuld bij het kabinet.

Inkrimpen?
De boeren wachten al maanden op duidelijkheid over de fosfaatrechten. Brussel verleent toestemming om van de fosfaatnorm af te wijken. Als Nederland die 'derogatie' kwijtraakt, moeten naar schatting 480.000 koeien ons land uit.

De melkveehouders willen nu weten of ze hun veestapel moeten verkleinen om te voorkomen dat ze te veel mest produceren. Als Van Dam over twee weken nog geen duidelijkheid geeft, sturen de boeren niet alleen hun laarzen op maar gaan ze ook op de trekker naar Den Haag.

Lees ook:
- Melkveehouders krijgen geen lening meer voor uitbreiding
- Melkveehouders produceren meer mest dan toegestaan
Meer over dit onderwerp:
NIEZIJL
Deel dit artikel:

Recent nieuws