'Aardgasfonds is sympathiek, maar wij zien liever de gaswinning dalen'

© Archief RTV Noord
Als er een aardgasfonds komt, bestaat er het risico dat de NAM achterover gaat leunen.
Dat zegt Kamerlid Eric Smaling van de SP in reactie op een plan van de PvdA.
Die wil dat een derde van de opbrengst van de gaswinning naar een speciaal fonds gaat. Dat geld moet ten goede aan onze provincie.

Sympathiek

De SP noemt het plan voor een aardgasfonds sympathiek, maar vindt wel dat er betere oplossingen zijn. 'Wij zijn er eerder voor om de gaswinning verder terug te schroeven. Dat lijkt ons meer voor de hand liggen', aldus Smaling.
Eerder werd het voorstel van minister Kamp door onder meer de PvdA gesteund om de komende vijf jaar 24 miljard kuub gas uit de Groninger bodem te winnen.

Trapsgewijs omlaag

De SP wil de gaskraan trapsgewijs dichtdraaien: van 21 miljard kuub in 2018 naar 18 miljard in 2019, 15 miljard in 2020 en uiteindelijk 12 miljard kuub in 2021.
In reactie zegt PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken dat de PvdA ook vindt dat de gaswinning verder naar beneden moet, maar dat daarnaast ook extra geld naar Groningen moet.

Meer geld naar Groningen

Ook het CDA wil dat er meer geld naar Groningen gaat, maar hoe is nog onduidelijk.
'Dat kan met een fonds, maar dat kan ook met een andere verdeling van de opbrengsten die nu naar NAM en overheid gaan. Die verdeling moet het Rijk beslissen', zegt Agnes Mulder van het CDA.

Ook procedeerfonds

Het plan voor het aardgasfonds kan in ieder geval wel rekenen op steun van GroenLinks. 'Wij hebben hier eerder al om gevraagd in de Tweede Kamer. Er moet meer terug naar Groningen. GroenLinks wil terug naar maximaal 21 miljard en het als het kan nog minder. Ook geen exportcontracten meer', aldus Liesbeth van Tongeren.
Daarnaast ziet de partij van Van Tongeren ook wel wat in een procedeerfonds. Hier zit geld in dat mensen kunnen gebruiken om een zaak aan te spannen tegen de NAM of CVW.

Lees ook: