De avonturen van Hummelientje op de Zuidlaardermarkt

© Sanne Hartlief
Een Shetlandpony heeft deze week een kleine wereldreis gemaakt op de Zuidlaardermarkt.
Hummelientje

Francis Leien uit Woerden ziet het diertje in de vroege ochtenduren staan. Ze besluit de pony te kopen, maar wil eerst nog een rondje lopen over de markt. Bij terugkomst is de pony verdwenen. De handelaar heeft geen idee waar de Shetlander, die 'Hummelientje' heet, is gebleven.

Junior

Rond het middaguur zien Melanie Freriksen en haar dochter uit Elin een pony loslopen op de Zuidlaardermarkt. Ze besluiten een halster te kopen voor de merrie, zodat ze haar vast kunnen houden. 'Op het nieuwe halster stond Junior en dus noemden we de pony Junior', vertelt Freriksen. Ze lopen met het dier naar een paar agenten, die grappen: 'Neem haar maar mee naar huis'. De dochter van Freriksen ziet dat wel zitten. Ze laat haar moeder een aantal foto's maken van haar en de pony en die stuurt ze naar haar vader met de boodschap: 'Papa, ik heb een pony'.

Weer zoek

Freriksen brengt de Shetlander uiteindelijk naar de veilingmeester van de markt. Het dier wordt daar vastgeknoopt aan een trailer. En zo vindt de handelaar zijn pony terug. Hij neemt haar weer mee en zet Hummelientje naast een vos met witte manen. Prompt loopt Leien weer langs en ze koopt de beestjes. Alletwee.
Leien heeft geen trailer bij zich en dus spreekt ze met de handelaar af dat hij de pony's naar Woerden brengt. Hij laadt de dieren in zijn vrachtwagen, maar als hij terugkomt zijn ze verdwenen. Na een uur zoeken op de markt vindt hij wel de vos, maar niet Hummelientje.

Facebook

De handelaar belt Leien met het slechte nieuws en zij plaatst een oproep op Facebook. Ze heeft geen foto van Hummelientje, maar haar bericht wordt honderden keren gedeeld. Melanie Freriksen ziet het ook en denkt meteen aan Junior. Ze heeft de foto's van de pony met haar dochter nog en stuurt die door. Leien ziet het meteen: Junior is Hummelientje.

Pony op de achterbank

Ondertussen komt Sanne Hartlief uit Zuidlaren thuis van de markt. Ze kan haar ogen niet geloven, want in haar voortuin staat een Shetlandpony. Hartlief heeft zelf een paard, dat bij een stalhouder staat. Ze belt hem op en ze mag de pony ook brengen. 'Ik had wat gedronken op de Zuidlaardermarkt en kon zelf niet meer autorijden, dus mijn vader kwam de pony halen. Hij heeft geen trailer, maar Hummelientje is niet groot en ze paste wel op de achterbank', vertelt Hartlief.

Chip

Op stal wordt de Shetlander gecontroleerd door een dierenarts. Die vindt een chip. Inmiddels heeft ook Hartlief het Facebookbericht over Hummelientje gezien. Ze vergelijkt de chipnummers en die zijn identiek. Hartlief zoekt contact met Leien. 'Met lood in de schoenen, want het is een schat van een pony en ik wilde eigenlijk geen afstand meer van haar doen.'

Zoëy

Leien begrijpt dat wel en beide dames zijn er snel uit. Hartlief betaalt Leien het bedrag dat die aan de handelaar heeft betaald en Hummelientje blijft in Zuidlaren. Voor de derde keer in korte tijd krijgt de Shetlander een nieuwe naam: Zoëy. Hoe de pony in de voortuin van Hartlief is beland, is nog altijd een raadsel.

Lees ook: