Woningen in aardbevingsgebied staan steeds langer te koop

Woningen in het Groninger aardbevingsgebied staan gemiddeld 4,5 maanden langer te koop dan ten oosten en westen daarvan. Dat blijkt uit cijfers van het CBS, dat in opdracht van Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders onderzoek heeft gedaan.
De huizenverkoop van het bevingsgebied werd vergeleken met Oost-Groningen, het Westerkwartier en Noord-Oost Friesland.

Bron: CBS
Afbeelding


Uit het onderzoek blijkt dat die woningen makkelijker worden verkocht, gemiddeld stonden ze in juni 2016 een jaar te koop. In het bevingsgebied stonden huizen gemiddeld ruim anderhalf jaar te koop.

Bron: CBS
Afbeelding

Huizenprijzen
De verkoopprijzen van woningen in het aardbevingsgebied zijn wel gestegen. In het afgelopen jaar werden huizen voor 2,4 procent meer verkocht dan het jaar ervoor. In de vergelijkbare gebieden was de stijging 3,5 procent.

Volgens het onderzoek is er geen sprake van massale leegloop uit het bevingsgebied. De verhuiscijfers zijn ongeveer hetzelfde als in de vergelijkbare gebieden.

Bron: CBS
Afbeelding

Vervolgonderzoek
Het gaat om het tweede vervolgonderzoek waar Alders opdracht voor gaf. Het CBS keek naar de woningmarkt van 1995 tot en met juni 2016, waarbij is gekeken hoe de woningmarkt zich heeft ontwikkeld sinds de aardbeving in 2012 in Huizinge (3,6 op de schaal van Richter).
Het vorige onderzoek ging tot december 2015. Ook daaruit bleek dat de woningmarkt in het bevingsgebied het lastig heeft.

Het meest recente onderzoek is hier te vinden.

Lees ook:
- Woningmarkt aardbevingsgebied raakt verder achterop
- FD: Waardedaling huizen door bevingen valt mee
- Het webdossier 'Aardbevingen in Groningen'
Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws