Woningen in aardbevingsgebied staan steeds langer te koop

Woningen in het Groninger aardbevingsgebied staan gemiddeld 4,5 maanden langer te koop dan ten oosten en westen daarvan. Dat blijkt uit cijfers van het CBS, dat in opdracht van Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders onderzoek heeft gedaan.
De huizenverkoop van het bevingsgebied werd vergeleken met Oost-Groningen, het Westerkwartier en Noord-Oost Friesland.


Bron: CBS

Uit het onderzoek blijkt dat die woningen makkelijker worden verkocht, gemiddeld stonden ze in juni 2016 een jaar te koop. In het bevingsgebied stonden huizen gemiddeld ruim anderhalf jaar te koop.
Bron: CBS

Huizenprijzen

De verkoopprijzen van woningen in het aardbevingsgebied zijn wel gestegen. In het afgelopen jaar werden huizen voor 2,4 procent meer verkocht dan het jaar ervoor. In de vergelijkbare gebieden was de stijging 3,5 procent.
Volgens het onderzoek is er geen sprake van massale leegloop uit het bevingsgebied. De verhuiscijfers zijn ongeveer hetzelfde als in de vergelijkbare gebieden.
Bron: CBS

Vervolgonderzoek

Het gaat om het tweede vervolgonderzoek waar Alders opdracht voor gaf. Het CBS keek naar de woningmarkt van 1995 tot en met juni 2016, waarbij is gekeken hoe de woningmarkt zich heeft ontwikkeld sinds de aardbeving in 2012 in Huizinge (3,6 op de schaal van Richter).

Het vorige onderzoek ging tot december 2015. Ook
dat de woningmarkt in het bevingsgebied het lastig heeft.
Het meest recente onderzoek is hier te vinden.

Lees ook: