Prijzen Groningse koopwoningen stijgen explosief

De prijzen van koopwoningen in de provincie Groningen zijn de afgelopen drie maanden fors gestegen. Ten opzichte van vorig kwartaal, zijn de prijzen van koopwoningen gemiddeld 4,4 procent hoger. Dat is de grootste stijging in tien jaar.
De gemiddelde prijs van een koopwoning is nu bijna 188.080 euro. Halverwege 2016 was dat nog 176.800 euro.

Niet de hoogste prijs

Toch zijn Groningse koopwoningen de afgelopen tien jaar duurder geweest. Eind 2008 bedroeg de gemiddelde prijs 191.960 euro. Ook in het laatste kwartaal van 2007 en eerste kwartaal van 2008 lagen de prijzen hoger.

Verschil met aardbevingsgebied

Ten opzichte van een jaar eerder, zijn de huizenprijzen in Groningen met laatse kwartaal 6,7 procent gestegen. Niet overal in de provincie is het beeld zo rooskleurig. In het aardbevingsgebied stegen de huizenprijzen ten opzichte van een jaar eerder met 2,4 procent. In Oost-Groningen, het Westerkwartier en Noord-Oost Friesland ligt het gemiddelde op 3,5 procent.

Grotere stijging dan landelijk gemiddelde

Ondanks de verschillen tussen het aardbevingsgebied en andere delen van Groningen, is de gemiddelde prijsstijging in Groningen hoger dan het gemiddelde van Nederland. Zijn de prijzen in Groningen 6,7 procent hoger dan een kwartaal vorig jaar; landelijk is de stijging 5,6 procent.