Proeffabriek synthesegas in Delfzijl gaat niet door

© Groningen Seaports
Delfzijl is niet langer in beeld voor de mogelijke ontwikkeling van een proeffabriek voor de verwerking van afvalstoffen tot synthesegas. Het consortium, waarin onder meer AkzoNobel en het Canadese Enerkem zitten, gaat zich richten op Rotterdam. Met synthesegas kunnen stoffen gemaakt worden als ammoniak en methanol. Het proces dat in de fabriek wordt gebruikt zou uniek zijn voor Europa.
Steun van de provincie

Ondanks het afketsen van de komst van de proeffabriek, vindt directeur Johan Visser van het Chemiepark Delfzijl dat Delfzijl zich prima heeft gemanifesteerd. 'We hadden alle steun van de provincie Groningen en hebben stevig gelobbyd', zegt hij.

'Geen schande om van Rotterdam te verliezen'

Volgens gedeputeerde Patrick Brouns hebben zowel Rotterdam als Delfzijl er werk van gemaakt om de fabriek binnen te halen. 'En dan zie je dat kleine locatiefactoren een rol spelen. Bij Rotterdam is ook een zuurstoffabriek die bij de productie van synthesegas kan worden gebruikt. Delfzijl heeft die niet'.
Het is volgens Brouns geen schande om van Rotterdam te verliezen. 'We moeten blij zijn dat deze partij voor Nederland heeft gekozen. Goed voor de economie en de werkgelegenheid'.
Delfzijl blijft in beeld
Toch blijft Delfzijl in beeld bij het consortium. 'Er is nog steeds contact met het consortium. Dus als deze techniek werkt zoals ze denken dat die gaat doen, dan zien ze nog veel meer kansen. En dan komt Groningen ook weer in aanmerking'.

'Vergroening een stevige slinger geven'
Brouns wijst er op dat er ook gesprekken lopen met andere 'prospects' die interesse hebben zich in Delfzijl en omgeving te vestigen. Daarbij gaat het net zoals de proeffabriek voor synthesegas, om de vergroening van allerlei chemische processen. 'Als één of twee van die grote klanten hier naar toe komen kun je die vergroening een stevige slinger geven'.
Volgens de gedeputeerde gaat het dan om 'serieuze productielocaties' en 'serieuze werkgelegenheid'. Binnen een paar maanden hoopt hij daar meer duidelijkheid over te kunnen geven.