Winschoterdiep zeker nog tot maandagmiddag gestremd

© Mark Heikens/112Groningen
Duikers zijn zeker nog tot maandagmiddag bezig om de platen die in het Winschoterdiep zijn gevallen uit het water te halen. Het gaat om 116 platen die gebruikt zouden moeten worden voor de versteviging van de kade.
Eerder dacht de aannemer nog dat het ging om iets meer dan vijftig platen, maar het blijkt dus meer dan het dubbele te zijn. Het scheepvaartverkeer blijft daarom nog zeker tot maandagmiddag gestremd.
Zondagochtend gleden de platen het water in bij Scheemda. Ze lagen op een drijvend ponton.

Gat maken

De duikers zijn zondagavond samen met de aannemer uit Noord-Holland begonnen met de opruimactie. De platen liggen allemaal vrij dicht bij elkaar, maar kunnen moeilijk uit het water worden getakeld. Duikers moeten eerst gaten maken in de platen zodat er een ketting doorheen kan. Daardoor kost het de nodige tijd om ze eruit te hijsen.
Alle 116 platen moeten uit het water. Als er nog een plaat achterblijft, kan dat zorgen voor schade aan schepen.

Vertraging

Het is nog niet bekend hoelaat schepen er weer langs kunnen. Het Winschoterdiep is een belangrijk kanaal voor het scheepvaartverkeer. In de planning stond in ieder geval één schip van Groningen richting Winschoten maandagmiddag. Het is nog niet duidelijk of schepen te maken krijgen met vertraging vanwege de opruimactie.
Hoe de platen in het water konden glijden is nog niet bekend.