'Extra bouwkosten buiten bevingsgebied voor rekening NAM'

De NAM moet in de toekomst alle extra bouwkosten vergoeden die het gevolg zijn van de gaswinning. Dat geldt ook vor bouwprojecten buiten het officiële aardbevingsgebied.
Dat laat minister Henk Kamp van Economische Zaken weten in antwoord op
. Die vragen gaan over de grote invloed van de NAM op bouwprojecten in de stad Groningen. Daar heeft het gemeentebestuur
.
Extra bouwkosten worden vergoed op basis van de Nationale Praktijk Richtlijn (NPR). Daarin staan de bouwrichtlijnen voor het aardbevingsgebied.

Verandering

De minister geeft toe dat in die regeling geen vergoeding is opgenomen voor extra bouwkosten aan de randen van dat gebied. En daar komt verandering in, zo kondigt hij aan.
Hij meldt dat Nationaal Coördinator Groningen (NCG) Hans Alders in onderhandeling gaat met de NAM om deze regeling aan te passen. Met als gevolg dat ook buiten de 'contouren' alle schade vergoed moet worden.

Parkeergarage

Het probleem speelt nu met name rond het CiBOGa-terrein bij de bouw van woningen. Daar worden huizen gebouwd op een niet aardbevingsbestendige parkeergarage aan het Boterdiep.
De nieuwbouwregeling van de NAM is hier niet toereikend voor. Kamp wijst er in zijn beantwoording op dat Alders inmiddels heeft bemiddeld. 'Met als gevolg dat de NAM voor dit project een uitzondering heeft gemaakt', meldt de bewindsman.

In beweging

De PvdA is blij met de reactie van Kamp. 'We hebben de minster en de NAM toch in beweging gekregen. Dat is mooi', reageert PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken.

Lees ook: