100% Groningen wil speciale betalingsregeling voor wanbetalers zorgpremie

© SXC/Ayla87 (Creative Commons)
Mensen in de stad Groningen die hun zorgverzekering niet kunnen betalen, moeten door de gemeente worden geholpen met een betalingsregeling. Dat vindt Fractie 100% Groningen.
De fractie is in gesprek met zorgverzekeraar Menzis over een proef die nu al in Enschede loopt. Daarbij betalen mensen drie jaar lang een extra
Op dit moment zijn er zo'n vijfhonderd Stadjers die de zorgverzekering niet kunnen betalen. 'Die krijgen aanmaning na aanmaning. Uiteindelijk komen daar bovenop veel hoge boetes. Dat is een uitzichtloze situatie', zegt fractievoorzitter Marjet Woldhuis.
In Enschede krijgen mensen die de premie niet meer kunnen betalen een alternatieve manier om de schuld af te betalen. Ze betalen maandelijks zo'n dertig euro, naast hun zorgpremie. Wat er na drie jaar nog aan schuld staat, wordt kwijtgescholden. Hierdoor krijgen ze niet met de boetes te maken.
Volgens de fractievoorzitter zorgt een regeling zoals die in Enschede voor een 'toekomst met mogelijkheden', in plaats van het steeds verder in de put raken.
Woldhuis denkt dat de kans groot is dat regeling er in Groningen komt. Menzis wil de kosten van de regeling op zich nemen, aldus de fractievoorzitter. Wel wil de verzekeraar dat de gemeente achter het plan staat.