Delfzijlster vrijgesproken van gijzeling; krijgt cel voor overval

Politie-inzet bij de gijzeling in januari
Politie-inzet bij de gijzeling in januari © Patrick Huisman / HuismanMedia
Een 31-jarige Delfzijlster heeft drie jaar cel gekregen voor een overval op een woning in Farmsum. Hij werd vrijgesproken van een gijzeling eerder dat jaar.
De 28-jarige vriendin van de man uit Delfzijl kreeg als medeverdachte twee jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk.
Op 12 mei van dit jaar klopte de vrouw 's avonds op het raam van het huis van twee werknemers van de Eemshaven. Toen een bewoner opendeed, werd hij terug naar binnen gedwongen door de 31-jarige man met bivakmuts en vuurwapen. Hij wilde geld en hield in de woning een bewoner onder schot.

Gehoord

De man en vrouw ontkenden, maar de rechtbank zag genoeg bewijs in de verklaring van drie vrienden van de vrouw. Zij hadden van haar gehoord hadden dat zij met haar vriend de overval had gepleegd.

Eerdere overval

Tegen de man was vijf jaar celstraf geëist, omdat hij ook werd verdacht van een poging tot een gewelddadige woningoverval in januari in Delfzijl. Daarbij werd een jong stel gegijzeld. De rechters spreken hem hiervan vrij, omdat het enige bewijs hiervoor een gebrekkig DNA-spoor is.

Nierproblemen

De man heeft problemen met zijn nieren en zijn hart, maar dat is voor de rechtbank geen reden om de straf te verminderen. Daarvoor is het te ernstig wat hij heeft gedaan. De vrouw moet zich van de rechter laten behandelen voor psychische problemen.

Lees ook: