Groningen hakt de knoop door: Oktoberfest gaat niet door

© Flickr/Thomas sauzedde/Fotobewerking: RTV Noord
Het Oktoberfest in Groningen gaat niet door. De gemeente heeft de stekker getrokken uit het bierfeest dat op 3, 4 en 5 november in het Stadspark zou worden gehouden.
Burgemeester Peter den Oudsten vindt dat de veiligheid en de openbare orde niet zijn gegarandeerd. Daarom wordt geen vergunning afgegeven. 'We zijn niet over een nacht ijs gegaan, maar dit is waar we op uit zijn gekomen', zegt woordvoerder Niko Beets.

Zorgen geuit

Voor de gemeente speelde het een rol dat productieleider Peter Damen van het Oktoberfest zijn zorgen had geuit aan de gemeente. Damen: 'Ik heb de gemeente aangegeven dat het niet voor elkaar is. Er hoeft maar één partij te zijn die niet komt opdagen, zoals de beveiliging of de muziek, en het feest valt in het water. Als je er niet achter kan komen hoe goed alles geregeld is, houdt het op.'

Ook in Den Haag afgelast

De gemeente keek voor haar oordeel ook met een schuin oog naar gemeente Den Haag, waar een Oktoberfest van dezelfde organisatie zou plaatsvinden. Den Haag maakte maandag bekend dat de veiligheidsplannen onvoldoende waren. Ook had de gemeente 'geen vertrouwen dat de organisatie in staat is het evenement professioneel uit te voeren'. Daar zou het feest komend weekend plaatsvinden.

Mislukking

De twijfels van Groningen en Den Haag hebben een geschiedenis. Het Oktoberfest in Alkmaar vorig jaar liep uit tot een mislukking. Het bier en eten waren te vroeg op, bezoekers moesten lang wachten voor ze naar binnen konden en de organisatie besloot op de valreep het evenement van drie dagen terug te dringen naar één dag. Gedupeerden die een kaartje hadden voor een opgeheven dag, kregen hun geld niet terug.

Niet van een leien dakje

Ook dit jaar ging niet alles van een leien dakje. Gemeente Arnhem zette vanwege de gebeurtenissen in Alkmaar een streep door het feest. Daarnaast 'misleidde' het festival door te zeggen dat ze een officieel feest was van het biermerk Hofbraü, wat het biermerk ontkende. Ook annuleerde de organisatie het Groningse feest op 3 november, maar communiceerde dat niet overal. Door de commotie trok de kledingsponsor zich terug.

Sneu

'Ik vind het sneu voor de jongens', zegt Damen. 'Ze zijn echt van goede wil. Maar ik snap het wel. Als je niet meer zeker weet of alle partijen nog meedoen en aanwezig zijn, kan je het niet laten doorgaan.'
Wat de afgelasting betekent voor de kaartjeskopers in Groningen, is nog niet bekend.