'Middag-Humsterland moet één gebied blijven'

© RTV Noord
Zo'n honderd bewoners van landschap Middag-Humsterland hebben maandagavond een informatieavond bezocht over het referendum in hun gebied. De bijeenkomst was georganiseerd door Dorpsbelangen Niehove.
De inwoners mogen in een referendum aangeven bij welke gemeente ze na de herindeling willen horen: het Westerkwartier of het Hoogeland.

Gesplitst

Middag-Humsterland ligt nu in twee gemeenten: Winsum en Zuidhorn. In het Zuidhorner deel liggen de dorpen Oldehove, Niehove, Saaksum en Den Ham. In het Winsumer deel liggen Ezinge, Feerwerd en Garnwerd.

Historie

Winsum en Zuidhorn gaan niet samen bij de gemeentelijke herindeling. In de oorspronkelijke plannen is Middag-Humsterland toegewezen aan de nieuwe gemeente, waar Winsum deel van uit gaat maken: het Hogeland. Maar de meerderheid van de inwoners van het Zuidhorner deel willen bij de nieuwe gemeente Westerkwartier (Zuidhorn, Marum, Leek en Grootegast) horen. Ook veel inwoners van het Winsumer deel lijken voor aansluiting bij die gemeente te zijn. Ze vinden dat het gebied historisch en geografisch tot het Westerkwartier behoort.

Eén geheel

Zowel de gemeente Zuidhorn als de gemeente Winsum houdt geen informatieavond over het referendum. Daarom heeft Dorpsbelangen Niehove de burgers uitgenodigd. Ook raadsleden van Winsum en Zuidhorn waren welkom.
De meeste bezoekers van de informatieavond willen in ieder geval dat Middag-Humsterland één gebied blijft. Velen vinden bovendien dat er al een natuurlijke grens ligt: het Reitdiep. Zij willen dat Ezinge, Feerwerd en Garnwerd bij het Westerkwartier komen.
De volksraadpleging duurt tot 6 november.

Lees ook: