Meest duurzame onderwijsgebouw van het land is bijna klaar

Midden op de Zernike Campus in Groningen staat het meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland: de Energy Academy Europe. De aannemer heeft het gebouw inmiddels opgeleverd. In november wordt het pand echt in gebruik genomen.
De Energy Academy, een ontwerp van Broekbakema en pvanb architecten, is niet alleen aardbevingsbestendig, het gebouw is ook energieneutraal. Eigenlijk worden alle elementen optimaal benut. Van water tot de zon en van lucht tot aarde.

Wintertuin

Zo komen er tal van zonnepanelen op het dak. Maar de zon wordt ook gebruikt om lucht te verwarmen. In een zogenoemde wintertuin wordt die lucht verwarmd, waarna het een gangenstelsel onder de grond in wordt gezogen.

Regenwater

In het gangenstelsel doet de aarde z'n werk. De aarde is in de winter namelijk relatief warm en in de zomer relatief koud. De lucht komt onder de grond dus op de gewenste temperatuur. Zo kan het gebouw in de zomer gekoeld en in de winter verwarmd worden.
Regenwater wordt bovendien ook opgevangen in een grote tank. Dat water wordt weer gebruikt om planten water te geven en wc's door te spoelen.

Studies en onderzoek

De manier waarop de Energy Academy gebouwd is, zorgt er dus voor dat het gebouw zo min mogelijk energie hoeft te verbruiken. En dat wat wel nodig is, dat wordt zelf opgewekt.
Komende maand nemen studenten van de RUG en Hanzehogeschool hun intrek in het gebouw. Dat zal vooral dienen voor studies en onderzoeken op het gebied van duurzame energie.

Lees ook: