Kou tussen schaatsers en KNSB is nog niet uit de lucht

© RTV Noord (archief)
Het slepende conflict in de schaatswereld over noodzakelijke bezuinigingen is nog steeds niet opgelost. De KNSB-directie en de drie oppositiepartijen (schaatsers, gewesten, merkenteams) hebben dinsdag opnieuw geen akkoord bereikt.
Daardoor dreigt er een unieke staking van Nederlandse topschaatsers. Hierdoor is het nog maar de vraag of de opening van het schaatsseizoen, dat komende vrijdag plaatsvindt in Kardinge in Groningen, wel doorgaat.

Hoop op goede uitkomst

Volgens een woordvoerder van de KNSB liggen er verschillende voorstellen op tafel. 'Daar spreken we woensdag verder over', laat hij weten. De strijdende partijen hadden elkaar een deadline van dinsdag gesteld. 'Het klopt dat we die niet hebben gehaald. Maar we hopen er nog steeds uit te komen.'

Toonaangevende schaatsers dreigen met staking

Een dag voor de KNSB Cup in Groningen moet de ledenraad van de KNSB de definitieve begroting eindelijk goedkeuren. Zonder overeenstemming tussen de KNSB en de drie 'stakeholders' lijkt dat onbegonnen werk.
In dat geval zou de KNSB Cup getroffen kunnen worden door een staking van toonaangevende schaatsers, onder wie boegbeeld en pleitbezorger Sven Kramer.

1 miljoen in premiepot

De woordvoerder van de KNSB wil niets kwijt over de inhoud van de voorstellen die nu op tafel liggen. Maar de hoogte van het prijzengeld voor de schaatsers, de licentiegelden voor de merkenteams en de vergoeding aan de gewesten zijn belangrijke kwesties.
De premiepot bedroeg vorig jaar nog 1,1 miljoen euro, werd daarna verlaagd tot 6 ton en door de KNSB inmiddels weer verhoogd tot 770.000 euro. Naar verluidt willen de schaatsers het prijzengeld echter op 1 miljoen euro vastleggen.

Lees ook: