Dit zijn de genomineerden voor het Belcampo Stipendium

© Flickr/MikhailDeev (Creative Commons)
Peter Middendorp, Erik Nieuwenhuis en Janneke Holwarda zijn de drie schrijvers die kans maken op het Belcampo Stipendium van de provincie.
De winnaar schrijft een novelle die een binding heeft met de provincie Groningen.


Volkskrant-columnist

Peter Middendorp studeerde geschiedenis en journalistiek in Groningen en schrijft onder andere columns voor de Volkskrant. Daarnaast schreef hij een verhalenbundel en drie romans: 'Noordeloos' (2002),'Amateur' (2005) en 'Vertrouwd Voordelig'(2014).
Hij schrijft 'spannend en droogkomisch', zegt de jury.

Holwarda

Janneke Holwarda is trainer, actrice en schrijver en volgde verschillende opleidingen, onder meer aan de Bibliotheek- en Documentatieacademie in Groningen en de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Ze schreef drie romans: 'Zeesteen' (2010), 'Maan op de heenweg' (2013) en 'Zo zijn wij niet' (2015).
Volgens de jury heeft Holwarda een ingehouden, sobere stijl die sfeer ademt.

Nieuwenhuis

Erik Nieuwenhuis studeerde Nederlands in Groningen en woont tegenwoordig in Amsterdam. Nieuwenhuis is medeoprichter van het literaire magazine 'Schrijver & Caravan'. Hij schreef drie romans: 'Een gat in de lucht' (2010), 'Man van de wereld (2012)' en 'Ben' (2016). Verder schrijft hij columns voor het webtijdschrift 'Tzum' en kreeg hij voor een aantal verhalen het Hendrik de Vries Stipendium.
Volgens de jury is hij een groot stilist met prachtige ideeën en gedachte-experimenten.

Halfjaar de tijd

Het Belcampo Stipendium wordt elke twee jaar toegekend aan een schrijver, dichter of essayist die binnen een halfjaar een werk maakt over Groningen. Daarvoor is 3.500 euro beschikbaar. De vormgeving wordt gedaan door leerlingen van het Noorderpoort.
Twee jaar geleden won Ronald Ohlsen het Belcampo Stipendium.