'Dakgatenbende' slaat slag in Groningen

Een spectaculaire inbraak bij de Cine Media Groep aan de Grondzijl in Groningen, die doet denken aan een scène uit 'Mission Impossible'. Een dievenbende heeft daar toegeslagen door meerdere gaten in het dak te maken.
De buit bestaat uit professionele camera-apparatuur met een waarde van tienduizenden euro's. De inbraak vond plaats in de nacht van vrijdag 14 op zaterdag 15 oktober, maar werd tot nu toe stilgehouden door de directie van het bedrijf.

Alarm ging niet af

Het lijkt erop dat de daders precies wisten wat ze zochten en hoe ze te werk moesten gaan. Het inbraakalarm ging niet af. Wel zijn de inbrekers vastgelegd door bewakingscamera's, maar daar hebben ze zich kennelijk weinig van aangetrokken.

Verzekering

De schade is groter dan alleen de waarde van de gestolen elektronica. Directeur Rob Neefjes heeft woensdag een e-mail naar zijn klanten gestuurd met de mededeling dat zij 'nee' te horen krijgen als ze bepaalde apparatuur willen huren. Daar komt bij dat de verzekering de schadeclaim voorlopig afwijst.

Trilsensoren

Het bedrijf heeft inmiddels maatregelen genomen. 'Het dak wordt nu beveiligd met trilsensoren, die een alarmsysteem in werking zetten, zodra iemand erop klimt', aldus Neefjes.

Dezelfde werkwijze

De manier waarop de inbrekers te werk zijn gegaan, doet denken een recente inbraak in Drenthe. Bij een fietsenzaak in Dalen sloegen september dit jaar dieven op vrijwel dezelfde wijze toe en maakten daar tientallen peperdure fietsen buit.
Tegenover Neefjes en zijn compagnon Yuksel Ficici heeft de politie verklaard dat er waarschijnlijk een verband is tussen deze zaken.

Getuigen

De politie wil zelf weinig kwijt over de zaak. Woordvoerder Rimt Smolders: 'Er loopt een onderzoek, maar daar kunnen we nog niet veel over zeggen. Er is nog niemand aangehouden, dus we moeten uitkijken dat we geen 'daderinformatie' weggeven'.
De politie wil graag in contact komen met getuigen, die zich nog niet hebben gemeld.