Grafisch Museum GRID krijgt toch nog gemeentelijk geld

© GRID Groningen
Het grafisch museum GRID in Groningen krijgt alsnog 20.000 euro van de gemeente Groningen. Dit staat in de definitieve cultuurnota van burgemeester en wethouders van de stad.
Tegen advies in

Het museum kreeg in de conceptversie geen gemeentelijke subisidie meer en ook de provincie wil de portemonnee niet meer trekken. Beide overheden gaan hiermee in tegen het advies van de Kunstraad, die een structurele subsidie van in totaal 70.000 euro per jaar voorstelde. De gemeente zou 40.000 euro moeten bijdragen en de provincie 30.000 euro.
De gemeente Groningen wil nu alsnog 20.000 euro geven voor één jaar. Daarna bekijkt de gemeente of GRID opnieuw subsidie voor een jaar krijgt.
Dit is een kleine eerste stap, maar we zijn er nog niet.
Fronique Oosterhof - directeur GRID

Voortbestaan in gevaar

Directeur Fronique Oosterhof van GRID reageert afwachtend. We zijn blij met handreiking, maar ons voortbestaan is pas gegarandeerd als we structurele subsidie krijgen. Dit is een kleine eerste stap, maar we zijn er nog niet'.
Het Grafisch Museum wil met de gemeente in gesprek over de toekomst en geeft ondertussen de hoop nog niet op. Zo loopt er bij de provincie een bezwaarprocedure en moet in de stad de gemeenteraad de cultuurnota nog goedkeuren. Op 8 november is er eerst nog een hoorzitting waarbij culturele instellingen de kans krijgen hun zaak te bepleiten bij de raad.

Meer culturele instellingen

Naast het GRID krijgen ook het Noordpool Orkest en de stichting PRIME 20.000 euro voor één jaar. Het Grafisch Centrum ontvangt 5.000 euro.