Sloop 43 Jarinowoningen begint donderdag

De sloop van 43 Jarinowoningen in Loppersum gaat donderdag van start. Volgens het Centrum Veilig Wonen (CVW) zijn de woningen niet sterk genoeg om in de toekomst een aardbeving te weerstaan.
Na een inspectie in april vorig jaar bleek dat het bouwkundig versterken van de woningen in de Delfstraat, Zeedijken en Zijlvest complex en duur zou zijn. Ook zou het zeer ingrijpend zijn voor de bewoners. Het CVW adviseerde daarom destijds de woningen niet bouwkundig te versterken en koos ervoor om 'opties voor nieuwbouw' te onderzoeken. Dat gaat ook gebeuren. In plaats van de Jarino-woningen komen 43 aardbevingsbestendige huizen.

De sloop van de woningen, ooit gebouwd door het Roner bedrijf Jarino, heeft heel wat voeten in aarde gehad. Na de inspectie liet het CVW in oktober van 2015 weten dat de afbraak van de woningen en vervangende nieuwbouw veel tijd kost. Anderhalf jaar na de inspectie gaan de woningen dus tegen de vlakte.

Twee fases
De sloop en nieuwbouw gaat in twee fases. In eerste instantie worden er 24 woningen gesloopt. De eigenaren van deze woningen kunnen in de zomer van 2017 hun nieuwe huis betrekken.

Wisselwoningen
Het is de bedoeling dat halverwege 2018 alle woningen klaar zijn. De eigenaren van de eerste fase zijn in september 2016 tijdelijk verhuisd naar wisselwoningen elders in het dorp.

Lees ook:
- Sloop dreigt voor 43 woningen in aardbevingsgebied
- Wisselwoningen voor eigenaren Jarino-woningen Loppersum deze zomer gereed
- Bewoners Jarino-woningen blijven nog een paar maanden zitten
Meer over dit onderwerp:
LOPPERSUM
Deel dit artikel:

Recent nieuws