Drentse Provinciale Staten laten Groningen Airport Eelde niet vallen

De provinciale staten in Drenthe overleggen
De provinciale staten in Drenthe overleggen © RTV Drenthe
Een meerderheid van Provinciale Staten in Drenthe is positief over een flinke investering in Groningen Airport Eelde. Maar aan die investering worden wel voorwaarden verbonden.
Dat meldt
.
De bodem van de schatkist van Groningen Airport Eelde komt in zicht. Jaarlijks is er een tekort op de exploitatie van ruim een miljoen euro. Bovendien dreigen die tekorten verder op te lopen als de luchthaven mogelijk zelf verantwoordelijk wordt voor de kosten van de luchtverkeersleiding.
Afbouwen of investeren
De aandeelhouders, de provincies Drenthe en Groningen en de gemeenten Tynaarlo, Assen en Groningen, hebben een onderzoek uit laten voeren naar de toekomst van de noordelijke luchthaven. Daaruit zijn drie scenario's voortgekomen. Kort gezegd; afbouwen, zo laten als het is, of fors investeren en er de toegangspoort voor het Noorden van maken. De laatste optie vraagt om een investering van ruim 46 miljoen euro.

De Drentse politiek is het met elkaar eens dat er geïnvesteerd moet worden in Groningen Airport Eelde. De VVD wil actie, zegt Statenlid Johan Baltes. 'Wij zien kansen voor de luchthaven, maar dan moeten ze wel een eerlijke kans krijgen. We moeten als aandeelhouders ophouden het voortbestaan van Eelde steeds ter discussie te stellen'.

Tijd voor een nieuwe directie

CDA-Statenlid Siemen Vegter uitte tijdens het debat kritiek op de directie en de Raad van Commissarissen van de luchthaven. Er moet een directie komen die verstand van zaken heeft en weet wat er in de internationale wereld van de luchtvaart speelt. Hij kreeg daarbij steun van de PVV en ChristenUnie.
Steun in de vorm van geld wordt ook verwacht van het bedrijfsleven. Dat ze zich verenigen in GRQ Business Network is mooi, maar ze moeten bijdragen, volgens PvdA en VVD. En een splitsing van de luchthaven in infrastructuur en exploitatie wordt ook als optie genoemd.