Ligt er een bom in de Grootegastermolenpolder?

Ligt er in de Grootegastermolenpolder een bom uit de Tweede Wereldoorlog? Op die vraag hoopt het Grootegaster VZ2000-raadslid Harm Beute antwoord te krijgen van het college van B en W. Volgens Beute zijn er nog getuigen die daarbij kunnen helpen.
Twee aanvallen op de sluis

Wethouder Sjabbo Smedes kent de zaak. Volgens hem is er op 11 november 1944 mogelijk een bom in de polder terecht gekomen bij een geallieerde luchtaanval op de sluis bij Gaarkeuken. Op die datum voerden Typhoon-jachtbommenwerpers twee aanvallen uit op de sluis.

Transport onmogelijk maken

Het bombardement moest het transport van Duits materieel en munitie via het Van Starkenborghkanaal onmogelijk maken. Getuigen hebben destijds gezien dat één van de vliegtuigen iets afwierp boven de polder.

Niet actief op zoek

Van Beute hoeft de gemeente niet actief op zoek naar het mogelijke explosief, maar hij wil wel dat er in het archief wordt vastgelegd waar de bom ongeveer ligt. 'Stel dat je daar in de toekomst moet graven, dan is het goed om te weten dat daar ergens een bom ligt.'

Goed om uit te zoeken

Volgens Sjabbo Smedes is er geen reden tot zorg. 'Het is onbewoond gebied. Het is moeilijk toegankelijk voor mens en dier en volgens deskundigen ligt de bom, als die er al is, op grote diepte. Maar het is goed om uit te zoeken wat er destijds is gebeurd en om dat te archiveren.'
Smedes gaat met Staatsbosbeheer, de beheerder van de polder, in gesprek over mogelijke vervolgstappen.