CVW wil simpele schade simpel oplossen

Het Centrum Veilig Wonen wil in het eerste kwartaal van 2017 eenvoudige aardbevingsschades gaan oplossen zonder tussenkomst van experts. Daarmee wil het CVW enerzijds personeelskosten uitsparen en anderzijds het proces versnellen. Woordvoerder Arjan van de Leur van CVW bevestigt berichtgeving in het Dagblad van het Noorden hierover.
Het gaat het CVW om scheuren en andere schades in de ordegrootte van duizend euro, die direct gekoppeld kunnen worden aan een recente aardbeving. Wie zo'n schade heeft kan volstaan met het opsturen van een foto. Als het CVW het plausibel vindt dat die schade ontstaan is door de bewuste aardbeving, kan de gedupeerde meteen een CVW-erkende aannemer uit de buurt laten komen.

Zelfscanners

'Het zal heus wel eens voorkomen dat we een schade vergoeden die niet door die aardbeving is ontstaan, maar we gaan er van uit dat mensen daar eerlijk in zijn. Vergelijk het maar met de zelfscanners van de Albert Heijn. Daar glipt vast ook wel eens iemand doorheen die meer meeneemt dan hij heeft afgerekend,' zegt van de Leur.

App

De aanpak geldt in principe voor nieuwe schades. Het CVW ontwikkelt momenteel een app die de impact van een aardbeving kan inschatten en dus ook de kans dat een schade aan die aardbeving toe te schrijven is. Van de Leur: 'Maar ook als een scheur in de muur tevoorschijn komt die nog niet eerder was ontdekt, kan een gedupeerde een foto opsturen. Alleen is de kans dan groot dat het CVW er alsnog een schade-expert naartoe stuurt om de schade te beoordelen.'
Het voorstel ligt nog ter beoordeling van de NAM en Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders, die beide moeten instemen met het plan, maar volgens van de Leur is dat een formaliteit: 'Deze aanpak gaat gewoon door. We mikken op het eerste kwartaal 2017.'

Lees ook: