Rechtszaak over vergoeding bevingsschade live op site van RTV Noord

© Goos de Boer/RTV Noord
RTV Noord zendt op dinsdag 22 november de rechtszaak over de vergoeding van immateriële schade door aardbevingen rechtstreeks uit via de website.
In deze zaak eisen ongeveer 150 inwoners van het aardbevingsgebied een schadevergoeding van de NAM en de landelijke overheid.

Woongenot

De rechtszaak werd bijna twee jaar geleden namens de groep Groningers aangespannen door De Haan Advocaten. De inwoners van het aardbevingsgebied stellen dat hun woongenot is aangetast of dat ze psychische klachten hebben. Voorbeelden hiervan zijn de angst voor nieuwe aardbevingen en instortingsgevaar, slaapproblemen, stress of zorgen over het herstel van fysieke schade die niet door de NAM erkend wordt.

Arts

Volgens de advocaten hebben de inwoners recht op een vergoeding. De NAM vindt dat alleen psychische klachten, die door een arts zijn vastgesteld, kunnen worden vergoed.
De groep houdt verder de landelijke overheid medeverantwoordelijk, omdat die de veiligheid en het fundamentele recht op een ongestoord priveleven niet heeft gewaarborgd of niet tijdig heeft ingegrepen.
De hele rechtszaak is live te volgen via de website van RTV Noord. Ook radio en tv besteden ruime aandacht aan de rechtszaak.