Akkoord van Westerlee: zes gemeenten 'zijn eruit'

© RTV Noord (archief)
De gemeenten Vlagtwedde, Bellingwedde, Menterwolde, Oldambt, Pekela en de Drentse gemeente Borger-Odoorn zijn er uit: ze gaan samen een nieuw werkbedrijf oprichten dat mensen vanuit de sociale werkvoorziening naar regulier werk moet begeleiden.
De zes gemeenten hebben donderdag de puntjes op de 'i' gezet van het businessplan voor dat nieuwe werkbedrijf. Dat komt voort uit het Akkoord van Westerlee, dat ruim anderhalf jaar geleden werd ondertekend.

Wedeka en Synergon

Het Akkoord van Westerlee moet er voor zorgen dat meer mensen aan het werk komen en dat Oost-Groningen minder afhankelijk moet zijn van de sociale werkvoorzieningsschappen Wedeka en Synergon. Die zijn samen de grootste werkgevers van het gebied.

Goede sfeer

'We zijn er in drie weken eenstemmig en in goede sfeer uitgekomen', zegt gebiedsregisseur Bert Middel. 'Er komt één nieuw bedrijf, zoals het Akkoord van Westerlee bedoeld was.' Het plan kon volgens Middel snel gemaakt worden omdat de basis er al lag met het Akkoord van Westerlee.
De Trainings- en Diagnosecentra van de gemeenten, waar werklozen worden begeleid naar nieuw werk, worden ook in dat nieuwe werkbedrijf gevoegd.

Menterwolde en Borger-Odoorn

Het plan wordt gesteund door zes gemeenten, maar in de praktijk zullen Menterwolde en Borger-Odoorn meer op de achtergrond staan. Menterwolde richt zich namelijk met de herindelingspartners voortaan op de nieuwe gemeente Midden-Groningen. Borger-Odoorn zal zich vooral richten op andere Drentse gemeenten.

Groen licht

Dinsdag gaat het plan naar staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de provincie. Die moeten nog wel groen licht geven. Lukt dat, dan heeft het Rijk in totaal tien miljoen euro beschikbaar gesteld om het werkbedrijf mogelijk te maken.

Deur staat open

De gemeentebesturen van Veendam en Stadskanaal krijgen het plan komende week ook in hun post. 'Het is een kant en klaar plan, de deur staat voor hen open om mee te doen', zegt Middel. 'Ook namens de zes gemeenten.'
De kans dat Veendam en Stadskanaal daar op ingaan lijkt overigens klein. De verantwoordelijke wethouders hebben tot op heden altijd gezegd door te gaan met hun eigen plan.

Lees ook