Waddengebied wil 'lichtvervuiling' aanpakken

© Hanneke Hoeksema-Schaap
De provincies Groningen en Friesland gaan in samenspraak met de bijbehorende noordelijke gemeenten, milieugroepen, het ministerie van Economische Zaken en Rijkswaterstaat kijken hoe het Waddengebied bij nacht donker te houden.
In totaal willen 43 partijen de 'lichtvervuiling' aanpakken. Dat moet gebeuren door afspraken te maken met bedrijven in het Waddengebied om bij nacht hun licht flink te reduceren. Ook moeten er afspraken gemaakt worden met bewoners van het gebied om de veiligheid te blijven garanderen.

Vlag van UNESCO

Het terugdringen van lichtuitstoot in het Waddengebied gebeurt onder de vlag van UNESCO, de werelderfgoedorganisatie van de Verenigde Naties. Lichtuitstoot heeft volgens de ondertekenaars van het zogenoemde Dark Sky Werelderfgoed Waddengebied veel nadelige effecten op mens en dier.

Intentieverklaring

Vleermuizen bijvoorbeeld gaan minder op zoek naar voedsel als er te veel licht is. Mensen kunnen veel beter onthaasten als de hoeveelheid kunstlicht afneemt.
Om het statement kracht bij te zetten, wordt er zaterdag een intentieverklaring ondertekend. Dat gebeurt in het Friese buurtschap Zwarte Haan tijdens de Nacht van de Nacht.