Alles wat je wilt weten over het groeiende griezelfeest Halloween

Pompoenen met enge gezichten, heksen, vleermuizen en skeletten. Het wordt weer griezelen tijdens Halloween. Hoewel het feest vooral populair is in Amerika, zijn er ook in ons land steeds meer mensen die dit griezelfeest vieren.
Oorsprong

Maar wat wordt nu eigenlijk gevierd met Halloween? De naam Halloween is een verbastering van All Hallow's Even, de avond voor Allerheiligen. Op de Keltische kalender begon het jaar op 1 november en werd op 31 oktober oudjaarsavond gevierd.

Geesten

De Kelten geloofden dat op de laatste dag van het jaar de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terugkwamen. Die probeerden dan bezit te nemen van een levend lichaam. Om boze geesten af te weren, droegen de Kelten maskers.

Allerzielen

In de negende eeuw vermengde een christelijk gebruik zich met Halloween. Op Allerzielen gingen in lompen gehulde mensen langs de huizen om te bedelen om zielencake (brood met krenten). Ze beloofden de gulle gever om te bidden voor zijn overleden familieleden, opdat die sneller in de hemel zou komen. Mogelijk komt daar het 'trick or treaten' vandaan. In onze regio wordt dat overigens nog niet zo veel gedaan, omdat de kinderen hier op Sint Maarten langs de huizen gaan voor snoep.

Jack o'Lantern

In de Verenigde Staten groeide het feest door de komst van grote groepen Ierse en Schotse immigranten in de tweede helft van de negentiende eeuw. In de VS dook toen ook voor het eerst de bekende Jack O'Lantern-pompoen op, hét gezicht van Halloween.

Commercieel

Critici zien Halloween, net als Valentijnsdag, vooral als een commercieel feest. En er wordt ook steeds meer geld mee verdiend. Winkelketen Action meldt een verdubbeling van de Halloweenverkopen ten opzichte van vorig jaar. Diverse webwinkels hebben het deze week zo druk, dat ze extra personeel hebben ingeschakeld om bestellingen tijdig af te leveren.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek varen pompoenkwekers ook wel bij de populariteit van het griezelfeest. Het aantal kwekers is gestegen van 317 in 2014 naar 341 in 2015, een stijging van 7,6 procent.

Halloween bij jou in de buurt

Rondom Halloween wordt er van alles georganiseerd in onze provincie. We hebben een aantal activiteiten voor je op een rijtje gezet: