Alders: NAM moet niet te zuinig doen

© RTV Noord
Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders wil dat de schadeafhandeling in het aardbevingsgebied makkelijker moet worden. 'Er moet een eenvoudige aanpak komen voor kleine schades, waarbij de bewoner centraal staat'.
'De strijd rond de afhandeling van kleine schades is een grote ergernis voor bewoners. Het schadebedrag en de afhandeling staan totaal niet in verhouding. Dat kan en moet beter', vervolgt Alders.

90 procent naar experts

Hij reageert op het nieuws dat tien procent van de schadevergoeding voor bevingsschade wordt gestoken in bouwwerkzaamheden. De rest gaat naar inspecties, rapporten en experts.

'Wees niet te zuinig'

Alders vindt wel dat het Centrum Veilig Wonen al goede stappen zet in de vereenvoudiging van schadeafhandeling. Toch wil hij een oplossing die voor een grote groep een oplossing biedt: 'Als je weet dat het gemiddelde schadebedrag 1.500 euro is, hanteer dat dan als uitgangspunt en wees daarin niet te zuinig.'
'Ik ben bovendien net als de Groninger Bodembeweging van mening dat voor de bewoner ook in een vereenvoudigd proces de mogelijkheid moet blijven bestaan om een contraexpert en arbiter in te schakelen', zegt Alders.