'De schadeafhandeling van de NAM is een loopgravenoorlog'

SP Gedeputeerde Eelco Eikenaar
SP Gedeputeerde Eelco Eikenaar © RTV Noord
Boos. Heel erg boos. Gedeputeerde Eelco Eikenaar was zijn emoties niet de baas toen hij hoorde hoe de kosten voor het herstel van bevingsschade zijn verdeeld.
Vrijdag werd bekend dat slechts tien procent van de kosten voor het afhandelen van de aardbevingsschade wordt besteed aan het herstel. De rest gaat op aan administratie, inspectie en dossiervorming.

'Het is een loopgravenoorlog'

'Dit is volkomen bizar, echt van de zotte. Ik vind het niet kunnen en ben écht heel erg boos', zegt de SP-gedeputeerde. Eikenaar vergelijkt het proces met een loopgravenoorlog. 'We bewapenen iedereen tot de tanden toe en vervolgens zijn we verbaasd dat het zoveel geld kost. We moeten nu veranderen'.

'Groningen komt hier alleen maar onze portemonnee leegtrekken'

Eikenaar denkt een verklaring te hebben voor de kostenverdeling: 'Ik zie hoeveel wantrouwen er is vanuit de NAM naar de Groningers. Zij denken: 'Groningen komt hier alleen maar om onze portemonnee leegtrekken'.'

CVW wil werken met een app

Het Centrum Veilig Wonen (CVW) erkent het probleem en wil op de schadeafhandeling besparen. Vanaf volgend jaar kan schade gemeld worden door er foto's van te maken met een app. Zo worden inspectiekosten lager.

'NAM moet betalen aan publiek fonds'

Dat is volgens Eikenaar een stap in de goede richting, 'maar natuurlijk veel te weinig'. 'De NAM moet gewoon geld storten in een fonds dat publiek beheerd wordt. Dan bepalen we met z'n allen hoe we de schade afhandelen. Dat doen we ruimhartig én goedkoper.'
De NAM gaf de afgelopen drie maanden bijna 23 miljoen euro uit aan de schadevergoeding. Daarvan werd slechts 2.2 miljoen euro gebruikt voor schadeherstel.

'De NAM heeft zijn kans verkeken'

Hoewel de NAM heeft toegezegd om het schadeherstelproces onder de loep te nemen is dat voor Eikenaar niet voldoende: 'Daar heb je helemaal niets meer aan. De NAM heeft zijn kans verkeken. Het is niet gelukt en het gaat ook niet lukken'.
De SP pleit al langer voor een publiek fonds voor het schadeherstel dat wordt betaald door de NAM. Maar daar staat minister van Economische Zaken Henk Kamp niet welwillend tegenover. Eikenaar zet door en hoopt op een ander bewind na de verkiezingen.

Lees ook: