Kamerlid over kosten NAM: 'Hier word je hondsberoerd van'

Tweede Kamerlid Tjeerd van Dekken
Tweede Kamerlid Tjeerd van Dekken
'Ik word hier hondsberoerd van', zegt Tweede Kamerlid Tjeerd van Dekken (PvdA) over de kostenverhouding in bevingsschade. Vrijdag werd bekend dat negentig procent van de schadevergoeding voor bevingsschade op gaat aan administratie.
Van Dekken heeft contact met bewoners van het aardbevingsgebied die schade aan hun huis hebben. Hij kan niet verkroppen dat het geld dat gaat naar schadeherstel. 'Toen ik hoorde dat zo'n groot deel van het geld op gaat aan papier en juridische toestanden werd ik er gewoon beroerd van', zegt van Dekken.

Het geld gaat naar bijkomende kosten

Het nieuws kwam naar voren door onderzoek van de Volkskrant. Het gemiddeldeschadebedrag is 656 euro. Door de bijkomende kosten, kost een schadegeval de NAM gemiddeld 6090 euro, rekende de krant uit. In totaal besteedde het bedrijf het laatste kwartaal 22,8 miljoen euro aan 3379 schadegevallen.

Schade melden met een app

Het Centrum Veilig Wonen (CVW) erkent het probleem en wil op de schadeafhandeling besparen. Vanaf volgend jaar kan schade gemeld worden door er foto's van te maken met een app. Zo worden inspectiekosten lager.
De PvdA heeft aangekondigd Kamervragen te stellen over de kostenverhouding.

Lees ook: