Volle bak en staande ovatie voor vertellers IJe Wijkstra

De verhalenvertellers van Mien Westerkwartier weten niet wat ze overkomt. De drie voorstellingen die ze spelen van het stuk 'IJe aans verteld' zijn stijf uitverkocht. Vrijdagavond was de première in het Barontheater in Opende.
Het publiek beloonde de verhalenvertellers met een langdurige staande ovatie.

Vier veldwachters

IJe Wijkstra schoot op 18 januari 1929 bij zijn huisje tussen Kornhorn en Doezum vier veldwachters dood. Dat gebeurde toen de agenten zijn minnares Aaltje Wobbes kwamen ophalen voor een gerechtelijk onderzoek.
Wobbes, wier man in de gevangenis zat, was bij Wijkstra ingetrokken en had haar zes kinderen onverzorgd achtergelaten in haar eigen huis. De veldwachters moesten haar naar Groningen brengen om daarover te worden gehoord door de rechter. Wijkstra pikte dat niet en schoot met zijn karabijn de vier agenten neer en sneed ze de keel door.

'Het beest van Doezum'

Het drama veroorzaakte een grote schok in het Westerkwartier en in de rest van het land. Wijkstra kreeg al snel de bijnaam 'het beest van Doezum'. Hij werd tot levenslang veroordeeld en overleed in 1941 in een gesticht in Eindhoven.
In 'IJe aans verteld' komen personen aan het woord die Wijkstra op een of andere manier hebben gekend, zoals zijn buurmeisje en de gevangenenbewaarder. Ze vertellen hun kijk op de zaak. Ze doen dat aan de hand van hun eigen ervaring en waarnemingen.
Al die verschillende verhalen werpen een ander licht op de persoon en de moordenaar Wijkstra. Centrale vraag in de voorstelling is: Is het in 1929 wel zo gegaan als uit officiële stukken blijkt?

Verhalen zelf bedacht en geschreven

De vertellers hebben de verhalen zelf bedacht en geschreven en hebben er samen met regisseur Erik van Dort een theaterstuk van gemaakt. De verhalen, muziek, foto's en oude filmbeelden maken de voorstelling compleet.

Lees ook: