Traumaheli vertrekt voor het laatst vanaf het ziekenhuisdak

De laatste vlucht zit erop. De traumahelikopter van het UMCG is verhuisd naar Groningen Airport Eelde. Maandagochtend vloog de helikopter van het dak van het ziekenhuis naar zijn nieuwe standplaats.
Sneller ter plaatse
Met de verplaatsing kan de heli straks in Overijssel 20.000 mensen meer bereiken binnen de gestelde aanvliegtijd van 25 minuten. Het team kan bijvoorbeeld vier minuten sneller de provincie Overijssel bereiken. Volgens het UMCG zijn dat 'kostbare minuten als elke seconde telt'.

Minder spannend
Matthijs Jacobs, piloot van de helikopter is tevreden met de verhuizing. 'Op de luchthaven hebben we alle faciliteiten, zoals het bijtanken van de heli'. Maar zijn werk wordt wel een beetje minder spannend. 'Landen en opstijgen boven een stad maakt het werk dynamisch', zegt de piloot.

Over het team achter de helikopter
Het MMT wordt opgeroepen door de Meldkamer Noord Nederland als patiënten in acuut levensgevaar zijn en in aanvulling op de ambulancezorg. De traumahelikopter wordt ingezet in de drie Noordelijke provincies, inclusief de Waddeneilanden, het Noorden van Overijssel en gedeeltelijk in Duitsland.

In 2015 is het MMT 1799 keer ingezet, waarvan 1333 met de traumahelikopter, 421 met de auto en 45 inzetten in Duitsland.

Het MMT is vanaf oktober 2000 operationeel met het MMT-voertuig en vanaf november 2001 met de traumahelikopter. Sinds 2011 vliegt het MMT ook 's nachts.

Het helikopterdek van het UMCG blijft gewoon in gebruik om patiënten naar het ziekenhuis te brengen.

Lees ook:
- Traumahelikopter vliegt dit najaar vanaf Eelde
- Komst traumaheli stuit op weinig verzet
Meer over dit onderwerp:
112nieuws GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws