Harener raadsleden krijgen te weinig tijd om begroting door te spitten

© Henk Binnendijk/Groningen in Beeld
De raadsleden in Haren hebben te weinig tijd gekregen om de begroting tot zich te nemen. De wet schrijft voor dat raadsleden 14 dagen de tijd krijgen om de begroting door te nemen voordat er een besluit over de begroting wordt genomen. De raadsleden in Haren kregen 13 dagen de tijd.
Tijdens de raadsvergadering van maandagavond is besloten om de begroting twee dagen later te bespreken. Daardoor hebben de raadsleden nu wel 14 dagen de tijd om de begroting door te spitten.

Oppositie

De oppositiepartijen GroenLinks, ChristenUnie, PvdA en VVD vonden de tien 'studiedagen' te weinig. 'Ik ben een eenmansfractie dan is deze tijd echt te kort om de begroting te lezen,' aldus Dieta Praamstra van de ChristenUnie.
Ook de VVD is niet te spreken over de gang van zaken. 'De termijn van twaalf dagen is niet voor niks opgenomen in de gemeentewet. Het is een keuze om niet te handelen naar de wet. Het is onbehoorlijk en onbeschoft. Wij willen voldoende dagen de tijd krijgen om ons werk als volksvertegenwoordiger te doen.'

Drie weken

Volgens de oppositiepartijen vonden de raadsleden in Haren andere jaren de begroting al veel eerder op de deurmat. 'Eerder was dat drie weken van te voren. De begroting is een belangrijk stuk. Ook deze 14 dagen zijn dus uitermate mager,' aldus Ietje Jacobs van de VVD.