John Bolt overleden

Onverwacht is oud-RTV Noord medewerker John Bolt zondagavond overleden in het UMCG aan een acute vorm van hersenvliesontsteking (meningitis). Hij was thuis in Schouwerzijl onwel geworden. Een spoedoperatie mocht niet meer baten.
John - een geboren Groninger - was nog altijd nauw betrokken bij RTV Noord, als lid van de Raad van Toezicht, namens het personeel op de werkvloer. Hij is 75 jaar geworden.

Grondlegger Radio Noord
Eind jaren '60 maakte John de radiorubriek 'Kerk en Samenleving' voor de RONO, (een voorloper van RTV Noord), samen met journalist Koos Koster (1936-1982).

In de jaren '70 en '80 was John één van de grondleggers van het moderne Radio Noord, toen de RONO werd opgesplitst en de regionale omroep zich losmaakte van de NOS. Hij produceerde en presenteerde o.a. nieuws- en sportprogramma's en zijn markante stem werd veel gebruikt voor aankondigingen en teksten.

Sneeuwuitzendingen 1979
Bekendheid kreeg John ook door zijn bijdragen aan de 'sneeuwuitzendingen' van Radio Noord in februari 1979, toen de omroep als rampenzender fungeerde tijdens een dagenlange sneeuwstorm die het openbare leven in Noord-Nederland lam legde.

Als programmamaker en presentator werkte John vele jaren aan o.a. het dagelijkse serviceprogramma 'Noorderlicht' op de middag (met Ellen Bourgonje), het wekelijkse universiteitsprogramma 'Academieplein' (met Mathijs Deen) en het seniorenprogramma 'Van Ouds'. Daarnaast was hij een - vaak zeer kritisch - lid van de actualiteitenredactie, gespecialiseerd in correct tekst- en taalgebruik.

Afwisselend met Siemon Reker en Henk Binnendijk was hij in de jaren '90 en '00 presentator van het dagelijkse 'ontbijtprogramma' op Radio Noord (de voorloper van 'Vroeg op Noord').

Radiodocent
Begin dit jaar, bij de viering van 70 Jaar RTV Noord, werkte John mee aan een TV-documentaire over de geschiedenis van de regionale omroep in Groningen. Na zijn pensionering was John enkele jaren radiodocent aan de RUG. Ook werd hij benoemd tot lid van de Raad van Toezicht van RTV Noord, een functie die hij tot zijn overlijden met veel passie heeft vervuld.
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws