Anonieme gulle gever schenkt Charlotte een nier

Het was één van de meest opvallende advertenties in het Dagblad van het Noorden vorig jaar: 'GEZOCHT! Gulle gever van een nier'. Deze wanhopige oproep van Charlotte Duyvesteijn uit Ten Boer heeft geholpen: ze heeft een nieuwe nier.
Dat
het Dagblad van het Noorden dinsdag.

Tientallen welwillenden

In totaal kreeg Charlotte 27 reacties na verschillende oproepen in regionale kranten en op sociale media. Na 26 personen was er nog geen match, omdat Charlotte een bijzondere ziekte en veel antistoffen in haar bloed heeft.
Bij de 27ste persoon was het raak, maar toen bleek er een andere, anonieme donor te zijn die nog beter bij haar paste.

Niet op de wachtlijst

'Ik voel me beter dan ooit en de operatie is nog maar zes weken geleden', zegt Charlotte tegen de krant. Ze dialyseerde zestien jaar lang en zou snel komen te overlijden als ze geen nieuwe nier zou krijgen. Charlotte kwam niet in aanmerking voor een donornier via de officiële wachtlijst, omdat alleen een levende donor haar kon helpen.

Huilen van geluk

In plaats van een levensverwachting van vier jaar, kan ze nu vijftien tot twintig jaar vooruit. 'De eerste week moest ik huilen van geluk. Alles begint nu langzaam maar zeker bij mij te werken. Ik heb weer energie, ik kan traplopen en ik kan weer beter lezen', zegt ze tegen de krant.