Let's Gro: op deze evenementen kan je meepraten over stad Groningen

© Let's Gro
Een groot allegaartje van evenementen in de stad Groningen. Het overkoepelende festival Let's Gro telt tussen woensdag 9 en zaterdag 12 november bijna honderd verschillende evenementen.
Het hoofdthema van Let's Gro is net als vorig jaar, de vernieuwing in Stad en Ommeland. Tussen die activiteiten zitten veel presentaties, workshops en discussies.
Ook zijn er verschillende sessies waarin de mening van bezoekers centraal staat. In dit artikel zetten we vijf Let's Gro-activiteiten op rij waarin je zelf een stem hebt over de ontwikkelingen in de stad.
Donderdag en vrijdag: waar komen de windmolens in Stad?
Dat er windmolens in of nabij de stad Groningen moeten komen, staat vast. Maar waar kunnen ze staan en hoe gaat dat eruit zien? Met behulp van 3D en virtual reality kan je zelf de windmolens op verschillende locaties in de stad plaatsen. Zo weet je bijvoorbeeld of je een molen vanuit je eigen balkon of tuin kan zien. De gemeente legt stellingen voor om je mening te peilen en de organisatie maakt duidelijk dat er ruimte is om 'bedenkingen te plaatsen'.
Donderdag en vrijdag 10 november, 16.00-20.00 uur, link

Donderdag: Presentatie nieuw hotel aan de Grote Markt
De Grote Markt heeft dadelijk met het Forum, de Topshelf in plaats van de V&D en het Vindicat-gebouw een behoorlijk ander aanzicht dan pak hem beet tien jaar geleden. Maar de markt is nog niet uitontwikkeld. Zo verdwijnen de bussen in de toekomst en... wordt de Oostwand naast Vindicat vernieuwd. Daar is nog veel onduidelijkheid over, maar dat moet deze sessie deels veranderen.
Architect Thomas Müller presenteert schetsen voor het mogelijke ontwerp van het WestCord Hotel dat tussen de Grote Markt en de Nieuwe Markt bij het Forum verrijst, direct naast het Vindicat-gebouw. De oplevering is pas in 2019, en dat geeft je als een bezoeker nu een stem om een voorkeur uit te spreken voor een van de schetsen.
Donderdag 10 november, 20.00-22.00 uur, link

Vrijdag: Presentatie plannen Oostwand
Nadat donderdag de schetsen van het nieuwe hotel aan de Oostwand worden getoond, is het vrijdag de beurt aan de hoek naast het hotel. Als bezoeker kan je meepraten over de architectonische invulling van het hoekpand tussen de Grote Markt en Poelestraat. Ontwikkelaars presenteren hun plannen met een presentatie en maquette. Volgens de organisatie krijgt het publiek een even grote stem als de vakjury in de keuze voor de architectuur.
Vrijdag 11 november, 20.00-22.00 uur, link

Zaterdag: Open Raad
Voor één keer is de gemeenteraad van Groningen geen besloten bolwerk. In de Open Raad behandelen raadsleden zo'n tien voorstellen die door Stadjers worden aangedragen. 'Een nieuwe manier om goede ideeën een kans te geven', wordt de bijzondere raad omschreven. 'Als het maar een idee is waar de Stadjers in jouw straat, wijk of de hele stad wat aan hebben.'
Zaterdag 12 november, 15.00-16.30 uur, link

De hele week: de stad in 2021 en 2030

Hoe ziet Groningen er uit in 2030? De gemeente en partijen tonen hun ideeën van 'The Next City', een omgevingsvisie voor het Groningen van de toekomst. Onderwerpen die aan bod komen zijn gezondheid, beweging en leefruimte, maar ook: de straat. ´De straat kan een sociale ontmoetingsplek zijn, een verlengstuk van je voortuin of een parkeerterrein, maar wat vinden wij nu en in de toekomst van onze straten?´ Zo luidt de omschrijving van het evenement 'Praat mee over Stad in het Stadscafé'.
Het is niet alleen koffiedik kijken. Ook zie je de plannen van zo'n vijftig projecten voor de binnenstad de komende vijf jaar. Er ligt bovendien een concrete vraag op tafel: hoe moeten de Astraat, Brugstraat en Munnekeholm eruit zien?
Woensdag 9 november tot zaterdag 12 november, link

Meer evenementen

Let's Gro is een omvangrijk evenement, met bijna honderd activiteiten tussen woensdag 9 en zaterdag 12 november. Ze gaan over groene energie, vernieuwende ideeën, het karakter van Groningen, flexwerken of... een puppypodcast. Ook is er elke avond een talkshow. De activiteiten worden georganiseerd door verschillende partijen. De meeste bijeenkomsten zijn gratis toegankelijk, kan je zien in het programma van het evenement.