NAM herkent zich niet in kostenverdeling bij afhandeling bevingsschade

De NAM is verrast door de berichtgeving van vorige week vrijdag over de verdeling van de kosten rondom de schadeafhandeling bij aardbevingen. Dat schrijft de NAM op zijn website. 'We herkennen de geschetste kostenverdeling niet', aldus de NAM.
Vorige week vrijdag werd bekend dat negentig procent van de schadevergoeding voor bevingsschade op gaat aan administratie.

'Schade wordt altijd vergoed'
De NAM: 'Uit onze gegevens blijkt dat vanaf 2012 tot en met september 2016 71 procent van de gelden is besteed om bewoners te compenseren voor geleden schade. 29 procent van de totale kosten voor schadeafhandeling bestaat uit proceskosten. We vinden het belangrijk om te benadrukken dat proceskosten niet ten koste gaan van de compensaties voor bewoners. Schade door aardbevingen wordt altijd vergoed, ongeacht de hoogte van het bedrag.'

Meer contra-expertises
De NAM constateert verder dat er het afgelopen jaar minder aardbevingen zijn geweest. 'Experts beoordelen schades vaker als niet-aardbevingsgerelateerd en de gemelde schades zijn relatief klein. Dit leidt tot een toename van contra-expertises en daarmee hogere proceskosten.'

Sneller en efficiënter
De NAM ontkent niet dat er ruimte is voor verbetering. 'We moedigen het Centrum Veilig Wonen aan om de schadeafhandeling sneller en efficiënter te maken. Dat is in het belang van bewoners', besluit de NAM.

Lees ook:
- 'De schadeafhandeling van de NAM is een loopgravenoorlog'
-  Kamerlid over kosten NAM: Hier word je hondsberoerd van
- Tien procent vergoeding gaat naar herstel bevingsschade
Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok ASSEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws