Provincie heeft drie miljoen over voor groen innovatiecentrum

Het nieuwe innovatiecentrum op de Zernike Campus in de stad Groningen krijgt van de provincie een subsidie van drie miljoen euro. Het moet dan ook een broedplaats worden van activiteiten die de chemie in onze provincie groener moeten maken.
Het gaat om onderzoek naar het maken van duurzame chemische grondstoffen uit landbouwproducten en uit afval.

'Veel ontwikkelingspotentieel'

Volgens gedeputeerde Patrick Brouns is er in het centrum ruimte voor bestaande bedrijven en start-up's. 'Landbouw en chemie zijn twee sectoren die in Groningen sterk aanwezig zijn en waar veel ontwikkelingspotentieel in zit', zegt Brouns.
'Bedrijven kunnen daar van elkaars aanwezigheid profiteren. Er zijn laboratorium-opstellingen, dus je kunt er in de praktijk testen. Het is een enorme aanwinst voor de Groningse economische structuur'.

150 banen

Met het innovatiecentrum zijn 150 arbeidsplaatsen gemoeid. Dan gaat het niet alleen om extra banen, maar ook om werk dat anders buiten de provincie terecht zou komen.

Over de streep trekken

Zo besloot Avebe haar onderzoekscentrum in Ter Apelkanaal niet over te brengen naar Wageningen, waar de aardappelzetmeelreus al een laboratorium heeft. Het vooruitzicht van het Groningse innovatiecentrum trok ze over de streep om het hier te houden.

15 miljoen

Het bio- innovatiecentrum op de Zernike Campus moet voor de zomer van 2018 klaar zijn.
In totaal kost de bouw zo'n 15 miljoen euro, waarvan dus drie miljoen subsidie.
De provincie betaalt dat overigens niet zelf, maar dat komt uit de zogeheten REP-ZZL pot. Dat is compensatiegeld voor het niet doorgaan van de Zuiderzeelijn.